Van Rij ontkent belasting van 0,25 procent voor Uber, maar hoeveel dan wel blijft onduidelijk
Als de Belastingdienst ‘amicale’ banden heeft gehad met vervoersbedrijf Uber, dan had dat niet gemoeten, zegt staatssecretaris Marnix van Rij. Maar hij ontkent dat Uber extreem lage belasting over zijn winst hoefde te betalen.
Eerder deze week uitte een voormalig toplobbyist van Uber forse beschuldigingen. Via een ‘warme, gezellige relatie’ zou de Belastingdienst Uber actief hebben geholpen om belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber over alle winst buiten de VS slechts 0,25 procent belasting hebben betaald.
Volgens deze Mark MacGann - ooit dus toplobbyist, maar inmiddels klokkenluider - lekte de Belastingdienst bovendien informatie aan Uber, zodat die andere landen om de tuin kon leiden. Landen als België, Frankrijk, Denemarken en Zweden waren bijvoorbeeld op zoek naar persoonlijke gegevens van chauffeurs, zodat de landen belasting konden heffen. De landen hadden dat tegen de Nederlandse overheid gezegd, en de fiscus zou die informatie rechtstreeks hebben doorgespeeld aan Uber.
Volgens Van Rij is van ‘veel beschuldigingen’ niets gebleken in een onderzoek dat is gedaan naar contacten met Uber. Hij erkent dat er tussen ambtenaren en Uber ‘intensief contact’ is geweest. ,,Maar dat is gebruikelijk.”
De staatssecretaris ontkent dat het bedrijf een extreem laag belastingtarief kon afspreken met de fiscus. In de afspraak zou alleen één en ander over omzet zijn vastgelegd, niet over winst. ,,Een deel van de informatie van de klokkenluider is gewoon niet juist.”
Wel erkent Van Rij dat het niet de bedoeling is dat ambtenaren ‘amicaal’ omgaan met de top van bedrijven. ,,Dat moet niet. Er moet gewoon professionele distantie zijn.” Volgens MacGann hadden Uber en de fiscus ‘een nauwe, handige en knusse band op een dagelijkse basis’ met elkaar.
Van Rij zegt geen nieuw onderzoek te willen, maar gaat nog wel schriftelijke vragen van Tweede Kamerleden beantwoorden, waaronder die van Pieter Omtzigt. Die vindt dat ambtenaren nog eens bevraagd moeten worden. ,,Want in het onderzoek dat er tot nu toe is gedaan, is er misschien niet van alles een verslag. Logisch, want Uber werd mondeling bijgepraat en de klokkenluider is niet gehoord.”
MacGann lekte duizenden documenten over Uber. Voor een belangrijk deel gingen die over Nederland, omdat het internationale hoofdkantoor sinds 2012 in Amsterdam gevestigd is. De belastingdeal die hiermee gepaard ging, is altijd geheim gebleven, zoals dat bij zulke afspraken met grote bedrijven altijd het geval is.
Kroes
MacGann getuigde overigens ook over de rol van VVD-prominent Neelie Kroes. Zij drong er in 2015 bij premier Mark Rutte per sms op aan dat hij de topman van Uber zou ontmoeten. Die handeling van Kroes wordt nog onderzocht, omdat zij destijds net was gestopt als Eurocommissaris en daardoor mogelijk de regels brak door lobbywerk te doen. Ze nam vermoedelijk niet de ‘afkoelingsperiode’ van twee jaar in acht, na haar werk als EU-commissaris. Sterker: volgens MacGann begon Kroes al tijdens haar periode bij de EU de belangen van Uber te verdedigen. ,,In het voorjaar, of de zomer van 2014”, aldus MacGann.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vertrouwelijke documenten
Hoe gevangenis cruciale steken liet vallen bij ontsnapping Nicky S.: ‘Raam stond al dagen open’
Alphen aan den Rijn -
PREMIUMColumn
Je weet dat je een oude miep aan het worden bent als je gaat zuchten van technologische veranderingen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Artsen zeiden dat Ben niet ouder zou worden dan 10, nu is hij 22 en heeft een grote wens
Zo normaal mogelijk leven, dat is de wens Benjamin Rijnbeek (22). Op jezelf wonen hoort daar ook bij, maar door zijn lichamelijke beperking is er nergens plek voor hem. De Bodegraver zoekt daarom nu anderen in een vergelijkbare situatie om samen een nieuwe woonvorm te starten.Bodegraven -
Meisje heet Amalia
Baby geboren op snelweg A12: moeder en kind maken het goed
Op de A12 ter hoogte van Harmelen is donderdag tijdens de avondspits een baby geboren. De bevalling verliep voorspoedig en moeder en kind maken het goed, melden Rijkswaterstaat en de politie.Harmelen -
Boete tot 65.000 euro dreigt voor bagageafhandelaars op Schiphol: ‘Gezondheid medewerkers in gevaar’
Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand.
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
-
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.