Volledig scherm
Maarten van der Weijden oefent voor de Elfstedentocht door het IJsselmeer over te zwemmen. © ANP

Van der Weijden zwemt twee keer IJsselmeer over: ‘trainingstochtje’ goed verlopen

UpdateOnder luid applaus van een grote groep mensen die de zwemmer stonden op te wachten, arriveerde Maarten van der Weijden vanmorgen iets voor 8.30 uur in Medemblik.

Van der Weijden begon gisteravond aan het begin van de avond vanuit de haven van Medemblik voor een ‘trainingstochtje’ naar Stavoren. Toen hij het Friese stadje had bereikt, zwom hij weer terug naar Medemblik. Door de golfslag moest de langeafstandszwemmer op weg naar Stavoren iets omzwemmen.

De oefenzwemtocht was ter voorbereiding op zijn nieuwe poging komende zomer de Elfstedentocht (200 kilometer) te zwemmen. Van der Weijden wilde vooral kijken hoe het zou uitpakken als hij de nacht in heel koud water doorbrengt. De watertemperatuur van het IJsselmeer is rond de 12 graden.

Een woordvoerster van het team van Van der Weijden meldde dat die test goed is verlopen. Zijn lichaamstemperatuur (kerntemperatuur) was 37,1 graden. ,,Die temperatuur ging alleen omlaag toen hij even uit het water ging om snel iets te eten’', aldus de woordvoerster. ,,Dat stemt dus optimistisch voor de Elfstedentocht. Verder was het fijn dat Maarten nu al zoveel aanmoedigingen kreeg, terwijl het nog maar een oefenzwemtocht was.’’

Vorig jaar moest hij zijn eerste poging na 163 kilometer opgeven omdat zijn lichaam het niet meer aankon. Nu heeft de zwemmer een speciaal pak aangeschaft waarmee hij dit weekend oefent. Behalve zijn nieuwe pak wordt er getest met de voeding. In Stavoren werd er bovendien een reddingsvlot in het water gegooid dat zichzelf opblaast. Mogelijk wordt dit de slaapplek van van der Weijden tijdens de Elfstedentocht.

Net als bij zijn vorige poging wil Van der Weijden geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Vorig jaar haalde de oud-kankerpatiënt met zijn tocht 5 miljoen euro op.

Volledig scherm
Maarten van der Weijden vertrok zaterdagavond vanuit Medemblik, vanochtend keerde hij daar terug. © ADR
Volledig scherm
Maarten van der Weijden trekt zijn speciale zwempak aan in Medemblik. © ANP
  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.