Van der Weijden haalt 2,5 miljoen euro op voor kankeronderzoek

VideoMaarten van der Weijden heeft Leeuwarden toch gehaald. Niet zwemmend, maar per boot en brancard werd de langeafstandszwemmer naar het podium in de Friese hoofdstad gebracht om te worden gehuldigd na zijn 163 kilometer lange elfstedenzwemtocht.  Zijn prestatie leverde ruim 2,5 miljoen euro op voor het KWF. ,,Ik heb alles gegeven, ben helemaal leeg. Daarom is het hartverwarmend dat al deze mensen hier zijn."  

Zwemmen doet de Olympische sporter voorlopig niet. ,,Ik moet er niet aan denken", zei hij tijdens de huldiging. Van der Weijden hield het 55 uur vol, maar moest vanwege algehele uitputting zijn tocht voortijdig staken. ,,Eigenlijk wilde ik zondagochtend al stoppen, maar de mensen langs de route motiveerden me door te gaan. Mijn vrouw Daisy zei ook: 'doe het voor al die mensen langs de kant.' 

Premier Rutte noemt de prestatie van Maarten van der Weijden 'episch'. Een held is volgens hem een te klein woord. ,,Hij is een reus wat mij betreft. Ik kreeg eerder vandaag tranen in de ogen bij het zien van al die mensen die hem aanmoedigden. Ik ben blij dat ik hem mag huldigen", aldus de premier in Leeuwarden. 

Volledig scherm
Maarten van der Weijden. © NPO

Eerder op de dag moest  de zwemmer dus vlak voor Dokkum zijn elfstedenzwemtocht staken door algehele uitputting. Volgens zijn medisch begeleider Marco Blanker was stoppen noodzakelijk om de gezondheid van Van der Weijden niet in gevaar te brengen. Of hij de E.coli-bacterie heeft opgelopen is nog niet duidelijk. 

Door misselijkheid kon de boomlange zwemmer ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, aldus het team dat de zwemmer begeleidt. Van der Weijden legde uiteindelijk 163 van de in totaal 200 kilometer af.

De vele toeschouwers langs de kant zongen zachtjes 'Maarten bedankt' terwijl ambulancebroeders Van der Weijden op een brancard tilden en met een ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden brachten voor behandeling. 

Volledig scherm
© ANP

Zijn team laat weten ‘ongelooflijk trots’ te zijn op de zwemmer, die in totaal 55 uur heeft gezwommen. ,,Wat hij heeft bereikt, heeft nog nooit iemand anders gedaan. Hij heeft zoveel losgemaakt bij de mensen. Ook al heeft hij de zwemtocht niet voltooid.'' Op sociale media regent het complimenten en respectbetuigingen voor de ‘indrukwekkende en grootse prestatie’ van de Olympiër. Velen nomineren de ‘enorme held’ vast voor sportman van het jaar. 

Waspik

Van der Weijden krijgt niet alleen een huldiging in Leeuwarden, maar later ook in zijn woonplaats Waspik. Dat kondigde burgemeester Nol Kleijngeld van de gemeente Waalwijk vanavond aan. ,,De hele gemeente is zo trots als een pauw met zo'n inwoner'', aldus de burgervader.

Van der Weijden woont niet alleen in Waspik maar zit er ook in de gemeenteraad voor de VVD. Waar en wanneer de huldiging zal zijn, maakt de burgemeester later bekend.

Volledig scherm
Premier Mark Rutte feliciteert Maarten van der Weijden tijdens zijn huldiging in het centrum van Leeuwarden. © ANP
Volledig scherm
Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden moeten staken © ANP