Volledig scherm
Vader Ruinerwold spendeerde duizenden uren op internet © Videostill

Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.

Van D. zal niet in de rechtszaal verschijnen, zegt zijn advocaat, omdat het om een niet-inhoudelijke zitting gaat en Van D. met gezondheidsproblemen kampt.

Geïsoleerd bestaan

Van D. en zijn kinderen leefden een volledig geïsoleerd bestaan in een boerderij buiten het Drentse dorp Ruinerwold. Van D., die volgens de wetten van een eigen religie zou hebben geleefd, wordt ook verdacht van mishandeling van zijn kinderen. Twee van de drie oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, zou hij seksueel hebben misbruikt. Het Openbaar Ministerie beschuldigt Van D. ook van witwassen.

Joseph B., Oostenrijker van geboorte, was de huurder van de afgelegen boerderij. Met Van D. zou hij in 2009 in Meppel een 69-jarige man maandenlang met gebruik van geweld van zijn vrijheid hebben beroofd. Het OM verdenkt B. ook van betrokkenheid bij de vrijheidsberoving van de kinderen.

DNA

De moeder van de kinderen overleed in 2004. Het OM liet een DNA-onderzoek doen om met zekerheid vast te stellen dat Van D. de vader van de in de boerderij aangetroffen kinderen is. Een zoon bracht de zaak aan het rollen, door een barman in een naburig café te vertellen wat er op de boerderij gaande was.

Van D. heeft enkele jaren geleden een hersenbloeding gehad en is zijn spraakvermogen kwijt. Voor zover bekend heeft de politie hem daardoor tot dusver niet kunnen verhoren. Dit lijkt tot complicaties te leiden in het onderzoek.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.