Volledig scherm
Dat het voor het eerst deze winter meer dan 5 graden vroor, betekent niet meteen goed nieuws voor schaatsliefhebbers op natuurijs. © VidiPhoto

Uitzonderlijk: nu pas eerste matige vorst van deze winter

Kou is zeldzaam deze winter. Het is al bijna eind januari en pas vannacht was er voor het eerst sprake van matige vorst. In Maastricht werd het -5,4 graden Celsius. ,,Zo laat in de winter pas de eerste keer matige vorst komt absoluut heel weinig voor", vertelt weerman Raymond Klaassen van Weerplaza.

Matige vorst wordt het genoemd als de temperatuur tussen de -5 en -10 graden ligt. Van lichte vorst is sprake bij temperaturen tussen de 0 en -5. Dat hebben we al wel gehad, op 1 januari bijvoorbeeld in Hupsel toen het -4,9 graden Celsius werd. 

Zo laat in de winter matige vorst is geen record, maar wel uitzonderlijk. Normaal vriest het eind november of begin december voor het eerst al matig. De laatste keer dat het in ons land officieel matig vroor is alweer een tijdje geleden. Dat was op 31 januari 2019 toen het in het zuidoosten en uiterste noordoosten van het land matig vroor.

Dat het kwik tot meer dan 5 graden onder 0 zakte, betekent niet meteen goed nieuws voor schaatsliefhebbers. ,,Nee, de schaatsen voor op natuurijs kunnen gewoon in het vet blijven. Er is geen sprake van significante ijsgroei.” Ook fans van de Elfstedentocht moeten hopen op de weergoden wil er nog een dikke ijslaag ontstaan. 

Voorspelling

,,De komende periode kan het 's nachts af en toe een graadje vriezen. Echt significant kouder wordt het niet. In het weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 10 graden", vertelt Klaassen. Deze week liggen de temperaturen in Nederland overdag tussen de 4 en 8 graden. 

Mist

Het KNMI heeft vanochtend vanwege dichte mist code geel afgegeven voor een groot deel van het land. In het zuiden en midden van Nederland komt mist voor met een zicht van minder dan 200 meter. In het zuidoosten kan lokaal zeer dichte mist voorkomen met een zicht van minder dan 50 meter.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.