Volledig scherm
De vijf Schotten, van linksboven met de klok mee: James Gillespie, Barry Gillespie, James White, Christopher Hughes, Jordan Owen © Opsporing Verzocht

Twintig tips over ‘levensgevaarlijke Schotse straatvechters’ moord Martin Kok

De politie heeft na de uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht gisteravond ongeveer twintig tips binnengekregen over vijf voortvluchtige Schotse criminelen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger en ex-crimineel Martin Kok in 2016.

Om wat voor informatie het gaat en of deze bruikbaar is, kan de politie nog niet zeggen. Naar verwachting loopt het aantal tips nog op.

De Schotten worden door de politie omschreven als keiharde straatvechters. Een van hen, de 30-jarige Christopher Hughes, had een afspraak met Kok op de avond dat hij werd doodgeschoten bij een seksclub in Laren. Hughes trad tijdens de afspraak op als vertegenwoordiger in versleutelde telefoons. Hij liep naast Kok op straat, toen er een schutter op de misdaadblogger afrende die ogenschijnlijk probeerde te vuren. Op beelden is te zien hoe het wapen lijkt te weigeren, waarop de schutter wegrent. Kok heeft de man niet gezien. Ook Hughes reageert niet, op basis waarvan de politie concludeert dat hij op de hoogte was van het moordplan. Kok werd later die avond, op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio in Laren, alsnog geliquideerd. 

Ontvoeringen, martelingen en moorden

Quote

Ze hebben een heel kort lontje: als je tegen ze aanloopt in de kroeg, vinden ze dat al reden tot vechten. Dat kan dus iedereen overkomen

Woordvoerder politie

De 30-jarige Hughes zou samen met de vier andere Schotten deel uitmaken van een criminele organisatie die verdacht wordt van ontvoeringen, martelingen en moorden. De anderen zijn de twee broers James en Barry Gillespie, die aan het hoofd van het crimineel imperium zouden staan, Jordan Owen (een huurmoordenaar) en James White (een vloeiend Spaans sprekende drugshandelaar). 

De Schotten zouden regelmatig in Nederland verblijven, met name in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De Schotse politie is naar hen op zoek, ook staan zij internationaal gesignaleerd. In de zaak-Kok zouden ze samengewerkt hebben met de bende rond Ridouan Taghi, Nederlands meestgezochte crimineel. 

,,Het zijn extreem gevaarlijk, keiharde straatvechters’’, omschrijf een politiewoordvoerder de groep in Opsporing Verzocht. ,,En ze lopen gewoon in Nederland rond, misschien. Ze hebben een heel kort lontje: als je tegen ze aanloopt in de kroeg, vinden ze dat al reden tot vechten. Dat kan dus iedereen overkomen.’’ De zoektocht naar de Schotten maakt deel uit van de Europol-operatie ‘Escalade’.

Volledig scherm
Martin Kok © anp
  1. Arbeidsmigranten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheerder: ‘We hebben geen enkele bescherming’
    PREMIUM

    Arbeidsmi­gran­ten in Heino vrezen ‘grillige’ parkbeheer­der: ‘We hebben geen enkele bescher­ming’

    Niet de slechte huisvestingsomstandigheden, maar het volledig overgeleverd zijn aan de grillen van de beheerder is het grootste probleem op park Old Heino, in het hart van Salland. ,,Als de beheerder het op jou gemunt heeft, loop je het gevaar van het park te worden gestuurd. Hij komt ook onaangekondigd huisjes binnen om controles op bijvoorbeeld drugs uit te voeren. We hebben geen enkele bescherming”, zegt de Poolse parkbewoner Pawel Staśkewicz (33).