Volledig scherm
Kamp Vught. © Roel van der Aa

Twee miljoen euro voor kampen Vught en Amersfoort

De herinneringscentra Amersfoort en Vught, beide nationale monumenten, krijgen elk 1 miljoen euro voor uitbreiding en educatie. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn), die de budgetten toekent, is uitbreiding hard nodig wegens een groeiend aantal bezoekers, waaronder veel schoolklassen.

,,Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog. Goed dat er dan plekken zijn waar herinneringen levend blijven", aldus de bewindsman. Naast plannen voor verbouwingen en uitbreidingen, hebben de centra volgens Blokhuis ook plannen voor een nieuwe vaste expositie en nieuwe wisseltentoonstelling.

Concentratiekampen

Vanuit Amersfoort en Vught werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen, onder wie verzetsstrijders, naar concentratiekampen en fabrieken voor dwangarbeid in heel Europa gestuurd.

Blokhuis legt vrijdag samen met minister-president Mark Rutte een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer en tijdens de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam.

  1. Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’
    Video

    Broer ernstig zieke coffeeshop­baas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

    De naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen.