Het huis van Björn en Derya in Haaksbergen.
Volledig scherm
Het huis van Björn en Derya in Haaksbergen. © ANP

Twee jaar na de tragische thriller in Turkije: Derya steekt Björn neer en zit vast

Bijna twee jaar geleden beheersten ze wekenlang het nieuws: Björn en Derya uit Haaksbergen. Omdat hun vriend Joey vermist was in Turkije en Björn en Derya op de vlucht leken te zijn. Ze bleken onschuldig, maar het gaat sindsdien niet beter met het echtpaar: Derya heeft Björn neergestoken en moet naar het Pieter Baan Centrum.

Het ging op 14 december vorig jaar weer eens helemaal mis in hun huisje aan 't Kempke in Haaksbergen. Tijdens een van hun bijna dagelijkse knallende ruzies pakte Derya een mes en stak in op Björn: vijf pezen in zijn arm werden doorgesneden. 

Quote

Wij zijn als twee wilde beesten in een kooi

Derya

De reden voor het incident was zoals zo vaak te verwaarlozen: „We zetten Netflix aan, en kregen ruzie omdat ik niet dezelfde film voor de derde keer wilde kijken,” vertelde Derya onlangs in de rechtbank in Almelo. Omdat ze net allebei een lijntje speed hadden genomen, liep die ruzie gierend uit de klauwen. Björn had zelfs ducttape om de voeten van zijn vrouw gebonden, om haar rustig te krijgen. Derya voelde zich echt onveilig en wist met een karteltjesmes uit de keuken Björns arm te raken. 

Sindsdien zit ze vast, Derya. In de twee uur bij de rechter schetsten Björn en Derya een deprimerend beeld van hun 4,5 jaar durende huwelijk. Constant ruzie, veel te veel drugsgebruik, “we zijn als wilde beesten in een kooi.” En toch willen ze niet uit elkaar. Ze kunnen niet zonder elkaar, Björn stond ooit een nier af voor Derya, die aan sikkelcelziekte lijdt. Een ziekte die haar opleiding en kansen op een fatsoenlijke carrière verwoestten. 

Björn is de enige waar ze altijd op kon rekenen, zegt ze zelf. Dus al vechten ze elkaar dood: zónder elkaar is geen optie. Björn beweert zelfs dat hij geen aangifte wilde doen tegen zijn vrouw. Hij zou ‘er zijn ingeluisd'. Hij vertelde z’n verhaal tegen de politie en ineens lag daar een aangifte.

Buurjongen

Het is ze duidelijk niet beter gegaan, Björn en Derya, het echtpaar uit Haaksbergen dat in de zomer van 2017 niet eventjes, maar wekenlang het nieuws beheerste. Björn en Derya (36 en 28 jaar) willen dat jaar in de buurt van de stad Silifke in Turkije een stuk land kopen. Zij is geboren in Nederland maar van Turkse komaf. Björns oude buurjongen Joey gaat mee om te helpen. Het avontuur loopt uit op een drama: om onduidelijke redenen vertrekt Joey 8 juli al snel weer richting huis, maar komt nooit aan. Wekenlang is hij vermist. 

De thriller wordt steeds spannender als ‘nog twee Nederlanders’ als vermist worden opgegeven in Turkije: Björn en Derya. Na enkele dagen duiken ze weer op, maar zijn wekenlang verdacht. Ook in díe tijd zit hun huwelijk in een permanente staat van oorlog. Met die ene bijzondere gebeurtenis op de achtergrond: die nier die Björn voor Derya heeft afgestaan. Althans: Björn stond een nier af aan iemand, zodat iemand anders weer een nier aan Derya kon afstaan. Allemaal in Turkije overigens, waar de operatie sneller te regelen was dan in Nederland. Nog regelmatig moest Derya terug naar Antalya voor controle. 

Joey Hoffmann (22)
Volledig scherm
Joey Hoffmann (22) © Facebook Joey Hoffmann

Na weken onzekerheid wordt Joey dood en uitgedroogd gevonden in de Turkse woestijn. Geen sporen van geweld. Tal van vragen staan tot op de dag van vandaag open: gingen Björn en Derya nou echt op zoek naar een huis in Turkije? Hun hele plan sloeg eigenlijk nergens op. En waarom lieten ze de jonge Joey – die nog nooit in het buitenland was geweest – dat onherbergzame en verstikkend hete gebied in lopen? Waarom wilde Joey überhaupt na drie dagen Turkije al naar huis? Waarom belandde Björn zelf gewond in het ziekenhuis? 

Vragen waar Björn eind 2017 in zijn deuropening antwoord op geeft: Joey had heimwee, de looproute die ze namen was logisch maar Joey dacht een kortere route te weten. Verder: hun plannen voor een huis in Turkije waren niet gek want met weinig geld kun je al beginnen met bouwen en Derya komt uit het land. Kon Björn het helpen dat niemand in Haaksbergen dat geloofde. En oh ja, dat Björn gewond was kwam door een val. 

De Turkse politie kan in augustus 2017 niet anders dan Björn en Derya laten gaan. Terug naar Haaksbergen. Daar zouden ze bedreigd worden. En er zouden nog advocaten in de weer zijn om de vreemde dood van Joey opnieuw te laten onderzoeken. Maar nu, ruim anderhalf jaar later, is er weinig gebeurd. De zaak is niet heropend, de familie van Joey wil niet praten en als iemand Björn en Derya bedreigt, zijn het Björn en Derya zelf die elkaar naar het leven staan.

Quote

Derya is een slimme meid. Dat ze nu in voorarrest zit, geeft haar ook rust

Bart van Elst, advocaat

Hadden ze toen nog een soort van toekomstperspectief, dat huis in Turkije dat er nooit kwam, het leven is na 2017 desolaat en uitzichtloos geworden. Björn en Derya werken allebei niet. Het dagritme bestaat uit hangen op de bank, lijntjes speed snuiven en keihard ruzie maken. 

Sinds de steekpartij in december zit Derya achter tralies. Aan haar psychische gezondheid wordt zo langzamerhand getwijfeld, zodanig dat de rechter besloot haar naar het Pieter Baan Centrum te sturen - zwaar tegen haar zin overigens - om onderzocht te worden. Maar ook, zo lijkt het, om haar nog wat langer weg te houden uit dat giftige huwelijk met Björn. 

Haar advocaat Bart van Elst denkt dat ook. ,,Ik denk alleen dat opname in Pieter Baan nergens toe leidt. We werken aan een andere oplossing en hopen dat de rechter daarmee akkoord gaat. Een ding kan ik vast zeggen: Derya is een slimme meid die weet dat het met Björn zo niet langer kan. Dat ze nu in voorarrest zit, geeft haar ook rust. Voor Björn kan ik niet spreken, maar wie weet dat dit hele incident Derya uiteindelijk wat verder helpt.”

Björn en Derya
Volledig scherm
Björn en Derya © FB