Volledig scherm
Transgenderstel Kristiana Moretti (links) en Arianne Brink. © Johannes Timmermans

Transgenderstel verlaat flat in Heerlen na pesterijen en mishandeling

Een transgenderkoppel uit Heerlen gaat verhuizen, omdat de twee geregeld lastiggevallen en uitgescholden worden door hangjongeren bij hun flat. Een van de vrouwen werd vorig jaar twee keer mishandeld door een van de jongeren.

Quote

Hopelijk komt er een eind aan anderhalf jaar van gepest, bedreiging en geweld

Kristiana Moretti

Na bemiddeling door waarnemend burgemeester Emile Roemer en de politie heeft woningcorporatie Weller Kristiana Moretti en Arianne Brink een nieuwe flat aangeboden. Het koppel trekt per augustus in het nieuwe huis.

Moretti en Brink hopen dit hoofdstuk dan definitief af te kunnen sluiten. „Hopelijk komt er dan een eind aan anderhalf jaar van gepest, bedreiging en geweld”, zegt Moretti. „We hopen dan ook dat we deze episode achter ons kunnen laten.”

De jongen die Moretti mishandelde, is veroordeeld tot een straf van 100 uur taakstraf en 180 dagen jeugddetentie, waarvan 150 dagen voorwaardelijk. Omdat hij al 30 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw de cel in. De voorwaardelijke straf is opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Tijdens deze periode moet de veroordeelde een traject doorlopen bij Bureau Jeugdzorg Limburg. Ook mag de veroordeelde het transgenderstel in de proeftijd niet actief opzoeken of benaderen.

Schadevergoeding

Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 600 euro betalen aan zijn slachtoffer. Omdat de jongen 17 jaar was toen hij zijn daden pleegde, valt hij onder het jeugdrecht. De rechtbank acht bewezen dat hij zich vanaf mei 2018 tot februari 2019 ‘schuldig [heeft] gemaakt aan een groot aantal feiten’.

De mishandelingen vonden plaats bij de Auroraflat in Heerlen, waar het transgenderkoppel woont. Daar werd het stel door hangjongeren geregeld getreiterd, lastiggevallen en uitgescholden voor ‘vieze manwijven’ en ‘omgebouwde kutvent’.

Toen Moretti in mei vorig jaar haar belager vroeg om ‘op te houden met dat kinderachtige gedoe’ werd ze geslagen. Daarbij liep ze een zwelling aan haar hoofd op en een lichte hersenschudding. In juli vond nog een mishandeling plaats.

Gebiedsverbod

Quote

Ik hoop dat ze deze periode nu achter zich kunnen laten

Emile Roemer, Waarnemend burgemeester Heerlen

De veroordeelde heeft overigens ook het gebiedsverbod overtreden dat burgemeester Roemer hem had opgelegd. Ook wordt hem aangerekend dat hij zich bij zijn arrestatie in februari zich heeft verzet, waarbij de agenten letsel opliepen.

Burgemeester Roemer greep na de mishandelingen in en legde de jongen een gebiedsverbod op. Dit verbod werd door de rechter van tafel geveegd omdat het voor bijna heel Heerlen-centrum gold en dit zijn bewegingsvrijheid te veel beperkte. Hij kon daardoor niet naar school of naar de bibliotheek of de trein vanuit het centrum pakken. Roemer legde hem daarop een nieuw gebiedsverbod op, dat voor een beperkter gebied gold.

Reactie Roemer

Roemer vindt het treiteren en pesten van twee transgenders in zijn gemeente onacceptabel. Dat liet hij op Twitter weten naar aanleiding van de noodgedwongen verhuizing van twee transgenders.

In een verklaring laat hij weten dat gemeente en politie alles hebben gedaan om de discriminatie aan te pakken en in te grijpen. ,,Desondanks begrijp ik echter ook dat het transgenderkoppel zich op deze plek niet meer thuis voelt. Daarom ben ik blij dat we gezamenlijk nu een nieuwe woning hebben gevonden en ik hoop met hen dat ze deze periode nu achter zich kunnen laten.”

Roemer zegt alles te hebben gedaan om de oorzaak aan te pakken. ,,Gebiedsverboden, extra politiepost in de flat, extra mobiele camera’s, ouders van de jeugd ontboden, antidiscriminatiebureau betrokken, straatcoaches ingezet, desondanks willen ze graag verhuizen en heb ik ook daarbij meegeholpen”, aldus de burgemeester.

Eerder gaf het stel al aan dat voor hun de maat vol was. Bekijk hier de beelden: