In genderneutrale toiletten wordt geen onderscheid gemaakt tussen sekse.
Volledig scherm
In genderneutrale toiletten wordt geen onderscheid gemaakt tussen sekse. © anp

Transgender wil excuus overheid voor leed verplichte sterilisatie

De als man geboren Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan omdat ze zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden. Dat stond tot 2014 in de wet. ,,Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren’’,  zegt de Limburgse in de Volkskrant

Daarom eist ze erkenning. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken. Behalve erkenning en excuses zou er ook compensatie moeten komen van de Staat, aldus een woordvoerster van Bureau Clara Wichmann tegen het ANP. Het bureau verwijst naar Zweden, dat inmiddels 20.000 euro voor iedere getroffen persoon heeft bestemd.

De Nederlandse initiatiefnemers gaan de Staat in ieder geval aansprakelijk stellen. Hun raadsman doet maandag een brief daarover de deur uit. “De eisen van sterilisatie en andere lichamelijke aanpassingen waren in strijd met internationale verdragsbepalingen en rechtsbeginselen. De Nederlandse staat heeft onrechtmatig gehandeld door die eis in te voeren en te handhaven”, zeggen ze.

Van Kempen zegt het niet alleen te doen voor de transgenders zoals zij, van wie de vruchtbaarheid en zelfbeschikking is ‘afgenomen’. Maar ook voor hen die vanwege dat traject besloten om niet in transitie te gaan. En dat lijken er veel: voor de wijziging van de Transgenderwet in 2014 lieten jaarlijks gemiddeld 83 mensen het geslacht in hun paspoort aanpassen, in 2014 waren dat er 770. Sindsdien ligt het aantal rond de 540 per jaar.

Van Kempen was liever niet met haar verhaal naar buiten getreden, zegt ze in de krant, maar ze voelt zich verplicht. “Het liefst schik ik het in der minne met de staat. Maar ik doe wat nodig is. Ik ben geen opgever.”

  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.