Toekomstige risico’s 5G zijn groot raadsel

VIDEODoor de komst van supersnel (5G) mobiel internet zullen Nederlanders aan meer mobiele straling worden blootgesteld. Nieuw onderzoek suggereert dat 5G vooralsnog veilig is. Het is alleen volstrekt niet te voorspellen of dat in de toekomst zo blijft.  

Op verzoek van telecomwaakhond Agentschap Telecom onderzocht het RIVM afgelopen jaar wat 5G betekent voor de hoeveelheid mobiele straling in de ether. Onderzoekers concluderen ,,dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.”

Tegelijk is het veel te vroeg om alle seinen op groen te zetten, aldus het RIVM. De gevolgen van 5G zijn ongewis. De hoeveelheid straling in de ether groeit sowieso flink. 5G werkt met kortere golflengtes, waardoor providers als KPN duizenden extra masten moeten neerzetten. Die komen naast de huidige 3- en 4G netten, die niet meteen uit de lucht gaan. 

Volledig scherm
Vanwege de introductie van 5G komen er duizenden zendmasten bij in ons land. © ANP

Slimme masten

Quote

Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelhe­den data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwali­teit downloaden is dan een peulen­schil

5G-straling is bovendien gedeeltelijk anders: deels bestaat het netwerk uit slimme masten die het mobiele signaal rechtstreeks op gebruikers richten en mensen kunnen volgen. De hoeveelheid straling groeit dan. Ook zullen hogere frequenties worden gebruikt dan nu.

Al met al is de hoeveelheid straling waaraan we straks worden blootgesteld - en het gevaar daarvan - momenteel onzeker. Het RIVM en Agentschap Telecom vinden het daarom van groot belang om ‘de vinger aan de pols’ te houden. Meer onderzoek is nodig als KPN, T-Mobile en Vodafone hun 5G-netten komende jaren daadwerkelijk uitrollen.

Het nieuwe onderzoek moet vermeende negatieve gezondheidseffecten van elektromagnetische velden adresseren. Beide instanties benadrukken dat er voorlopig geen bewijs bestaat dat mobiele straling schadelijk is. Maar ze melden eveneens dat het nog ontbreekt aan (meet)gegevens van ‘complexe, realistische blootstellingssituaties’. 

Nog geen wettelijke norm

,,Of inzichten over gezondheidseffecten veranderen, zal nog moeten blijken.” Nederland kent ook nog geen eigen wettelijke blootstellingsnorm, meldt het rapport. Het kabinet wil daar wel mee komen.

Via 5G wordt het mogelijk om met je mobiel razendsnel grote hoeveelheden data te ontvangen en te verzenden. Complete speelfilms van hoge beeldkwaliteit downloaden is dan een peulenschil. In het begin zullen de mobiele operators nog geen topsnelheden halen, maar nog altijd twintig keer sneller zijn dan een wifi-verbinding thuis.

In deze video leggen wetenschappers Bart Smolders (TU/Eindhoven) en Hans Kromhout (Universiteit Utrecht) uit hoe 5G werkt.

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.