Tijd dat vrouwen slechts vermoord worden in thrillers is voorbij
GOUDEN STROPVoorbij is de tijd dat vrouwen slechts vermoord worden in thrillers. Ze zijn rechercheur, hoofd van een witwasbende, beoefenen vechtsporten of rekenen eigenhandig af met de moordenaar. Emancipatie dus, in het Nederlandse thrillergenre, aldus de jury van de Gouden Strop die vandaag de vijf spannendste boeken van het afgelopen jaar bekendmaakt.
René Appel – Overschot
Tweevoudig Stropwinnaar Appel (75 jaar) laat op schier onnavolgbare wijze zien hoe schijnbaar normale mensen reageren onder abnormale omstandigheden. Op het oog is het een gezinnetje uit de Jumbo-reclame: vader Arend, moeder Maud en zoon Ferry. Respectievelijk makelaar met kantoor aan huis, meewerkende huismoeder en een twintiger die voorbestemd leek om familiebedrijf over te nemen.
Achter de voordeuren van deze Meulenhoekjes is het echter rampspoed en ellende. Grotendeels veroorzaakt door drugsverslaafde bijgoochem Ferry, die een fikse schuld aan zijn criminele opdrachtgever Chris Koolfast ontkent en de betaling overlaat aan zijn (stief-)vader. Arend heeft zelf last van belager Daan, die in de huizenverkoper de moordenaar ziet van Daans vriendin. Het meisje is omgekomen bij een verkeersongeluk, waaraan Arend volgens de officiële lezing geen schuld heeft.
Een psychologische thriller om van te likkebaarden. Als er een Nederlandse auteur is die onze vaderlandse taal in ere houdt, is het de voormalig bijzonder hoogleraar verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal wel.
Arno Ruitenbeek, journalist en recensent VN’s Detective & Thrillergids
Bernice Berkleef - Bloedsteen
Dat Ella Verbeek in haar jeugd nooit iets tekort kwam, blijkt een schaduwkant te hebben. Daar komt ze achter als ze door de Amsterdamse politie van haar bed wordt gelicht. Hoofdverdachte blijkt haar met cadeaus strooiende vader, die is opgepakt wegens zwartsparen. Als haar vader tijdens zijn detentie overlijdt, reist ze af naar zijn geboortegrond in Indonesië, waar hij sinds zijn jeugd een geheim begraven heeft.
Berkleef slaagt er wonderwel in om heden en verleden te verweven. Zo behandelt ze het koloniale verleden en de gruwelen in de kampen tijdens de Japanse bezetting. Maar denk niet dat je een geschiedenisboek leest: Ella wordt stevig in de tang genomen door de keiharde Chinese zakenman Soong, kan het eiland Java niet verlaten en weet als buitenstaander binnen een gecorrumpeerde samenleving niet wie ze nog kan vertrouwen.
Een spannend en wervelend boek, dat dwingt om door te blijven lezen. Bloedsteen past binnen een trend om te filmen en schrijven over de gecompliceerde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Maar liefst drie thrillers verschenen er afgelopen jaar over dit thema. Bloedsteen is de spannendste.
Koen Voskuil - Misdaadjournalist AD en regiokranten
Toni Coppers – De moord op Arno Linter
Een politieroman die aan alle criteria voldoet. Karakters, dialogen, plot, opbouw, wendingen, actie, geloofwaardigheid. Vier jonge mensen worden kort na elkaar vermoord. Een van hen is Arno Linter. Een verband tussen de vier moorden is er in eerste instantie niet, maar het moordteam van de Antwerpse commissaris Liese Meerhout zwoegt tot ze, net als in de zeventien ‘Meerhouts’ hiervoor, grotendeels bevredigende antwoorden hebben gevonden.
Dat is geen sinecure, met de persoonlijke problemen die steeds heviger opspelen. Lieses dementerende moeder, partner Matthias die een eigen restaurant wil beginnen, rechercheur Laurents toenemende gebrek aan geestdrift, om nog maar te zwijgen van de angst om ouder te worden bij Lieses rechterhand Masson. Ook heeft ze problemen - ja, het is een cliché in dit genre, maar het stoort hier in het geheel niet - met haar superieuren; ze krijgt op een gegeven moment zelfs een ‘blaam’ - da’s Vlaams voor een negatieve aantekening in haar dossier.
Coppers schrijft politieromans in een rijke Vlaamse traditie, die ooit werd bevrucht door de eerste winnaar (1986) van de Gouden Strop, Jef Geeraerts. De kleurrijke Belg, inmiddels vanwege zijn Congo-boeken niet geheel onomstreden, is dood, Coppers leeft. En schrijft!
Rolf Bos - Journalist en freelance recensent
Hugo Luijten – Undercover. Alles of niks
De grote verrassing in de lijst. Niet omdat we twijfelen aan de kwaliteit van Luijtens thrillers, maar omdat het moeilijk is de sfeer van de tv-serie Undercover te evenaren. Hoe houd je de fans tevreden, zeker als Ferry Bouman in het boek niet voorkomt? Dat doet Luijten met verve.
Zonder noemenswaardige voorbereiding gaat Bob Lemmens undercover als cafébaas, om binnen te dringen in de criminele witwasbende onder leiding van Tante Mie. Die wordt bijgestaan door haar twee niet al te snuggere zoons. Het grote brein achter de witwasoperaties is echter Samantha, het knappe, intelligente nichtje van Tante Mie. Zij zorgt ervoor dat Bob steeds dieper verstrikt raakt in de duistere zaakjes van de familie. Wat begint als een routineklus, ontaardt in chaos zodra de eerste dode valt.
Tante Mie is de koningin van de oneliners. ‘Daar, de uitvinder van het koud water’. ‘Loterij is belasting op domheid’. ‘De criminaliteit is als een huiskamer: alles heeft een vaste plek. Als je de meubels verplaatst, zal iemand er zich aan stoten’. Met zulke waarheden, die moeiteloos uit haar mond rollen, stoot ze Ferry Bouman van de troon.
Ellis Gielen, gepassioneerd thrillerverkoopster bij boekhandel Stevens in Hoofddorp
Saskia Noort - Bonuskind
Met Bonuskind laat Saskia Noort zien waarom ze tot de absolute top van de Nederlandse thrillerschrijvers hoort. Ze heeft zichzelf overtroffen met dit boek: een vijftienjarige hoofdpersoon zo geloofwaardig neerzetten, dat is vakwerk.
Op een dag wordt Lies wakker en ze weet zeker dat er iets met haar moeder is gebeurd, als ze niet in haar bed ligt en haar telefoon niet heeft meegenomen. Samen met haar vader en zijn nieuwe vriendin gaat Lies naar de politie. Omdat ze zich niet kan neerleggen bij de uitkomst van het politieonderzoek en omdat Lies zeker weet dat moeder haar en haar broertje nooit alleen achter zou laten, gaat ze zelf op onderzoek uit. De consequenties daarvan kan ze niet overzien.
Deze psychologische thriller over moeder Jet, die gescheiden is van haar overviriele man en via Tinder op een narcist stuit, leest strak weg. Dat de hoofdpersoon nu eens niet rechercheur of journalist is, maar een vijftienjarig meisje, is verfrissend. En voor wie denkt te weten hoe het zit, ligt er nog een aardige plotwending in het verschiet.
Amber Martensen, ‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’, van boekhandel Thomas in Bergen NH
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMReportage
Dijkgraaf: ‘Wat als de waterbom die op Limburg viel volgende keer Amsterdam treft?’
Wat kunnen de waterschappen doen om te voorkomen dat we binnenkort op elke rivierbodem kunnen wadlopen? We liepen mee met een dijkgraaf. -
Trek uit de Randstad neemt toe: ook Drenthe en Groningen zien westerlingen komen
De trek uit de Randstad houdt aan. Sterker: het gat tussen het aantal mensen dat uit de Randstad vertrekt en het aantal mensen dat erheen gaat, is zelfs nog groter geworden. Vrijwel alle gemeenten hebben inmiddels een positief verhuissaldo met de Randstad. -
Conducteur verliest belangrijke taak op nieuwe test-trein van NS: machinist sluit de deuren
De Nederlandse Spoorwegen begint komende week een test met nieuwe treinen op het traject rondom Schiphol. Daarop is de conducteur een belangrijke functie armer: de deuren worden gesloten door de machinist. Die wordt daarbij geholpen door extra camera’s en een rits van technische snufjes. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Update
Brand Brunssummerheide niet uitgebreid maar ook nog niet geblust: ‘Vuur zit diep in de grond’
De brand die vanavond op de Zuid-Limburgse Brunssummerheide woedt, breidt zich in tegenstelling tot de verwachtingen niet uit. Wel zit het vuur diep in de grond, aldus de veiligheidsregio, en dus zal de brandweer ‘nog geruime tijd’ bezig zijn met blussen. -
PREMIUMColumn
Stikjaloers op ouders van wie de kinderen wél veertien uur op de achterbank zitten zonder elkaar af te rossen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.