De afperser ondertekende de bombrieven met rechte en schuine streepjes (rechtsonder) en gebruikte een 9 Volt-batterij. Ook stopt de dader in elke envelop een papieren zakje met een aanzicht van Delft.
Volledig scherm
De afperser ondertekende de bombrieven met rechte en schuine streepjes (rechtsonder) en gebruikte een 9 Volt-batterij. Ook stopt de dader in elke envelop een papieren zakje met een aanzicht van Delft. © Politie

Tientallen tips over bombrieven na tv-uitzending

Het aantal tips over de recent verstuurde bombrieven is woensdag opgelopen naar 56, meldt de politie. Dinsdagavond werd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Tijdens en kort na de uitzending waren er al enkele tientallen tips binnengekomen.

De politie maakte gisteravond in het televisieprogramma bekend dat de afperser die sinds begin dit jaar bij tien bedrijven bombrieven liet bezorgen, de brieven ondertekende met een rij kleine streepjes. Ook gebruikte de afzender 9 Volt-batterijen van het merk Industrial by Duracell.  ,,We zijn blij dat er zoveel tips zijn binnengekomen, het is een mooi aantal", aldus een woordvoerder van de politie. Er wordt nog bekeken hoe bruikbaar ze zijn.

De bombrieven zijn bezorgd in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Kerkrade. Het gaat onder meer om banken, luxe hotels, autobedrijven en een makelaar. Zeven brieven werden in de eerste dagen van dit jaar bezorgd uit naam van het het Rotterdamse incassobureau CIB. Die gingen allemaal niet af. Vorige week kwamen er bij drie bedrijven opnieuw bombrieven die allemaal ontbrandden nadat de ontvangers ze hadden geopend. De dader had een andere envelop gebruikt zonder afzender.

Postkamers op scherp

De bombrieven hebben nog niemand verwond, maar volgens de politie had de ontvlambare inhoud zeker tot brandwonden kunnen leiden. En dus staan postkamers bij veel bedrijven weer op scherp. Dinsdagmiddag moest de politie nog uitrukken bij een kantoor van de Rabobank in de Utrechtse wijk Kanaleneiland omdat er een verdachte brief binnen was gekomen. Deze keer was het echter loos alarm.

De afperser eist een onbekend bedrag aan bitcoins, zo maakte de politie afgelopen week al bekend. Bij elk bedrijf wordt een ander bedrag geëist. Ook stopte de afzender van de bombrieven het explosieve materiaal steeds in een papieren souvenirzakje met daarop het aanzicht van Delft. De politie liet weten dat ze goed in kaart hadden waar de zakjes werden verkocht en hoopte dat er iemand was die iets opvallends had gezien.

Justitie heeft inmiddels een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Bekijk hieronder onze video's over de bombrieven.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”