Volledig scherm
De politie deed een week na de verkrachting in Zelhem onderzoek en vroeg mensen of zij meer wisten. © Theo Kock

Tiener veroordeeld voor gewelddadige verkrachting in Gelderse Zelhem

Een jonge man uit het Gelderse Zelhem is veroordeeld tot 172 dagen jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs (een zogeheten PIJ-maatregel). Die straf kreeg hij voor het verkrachten van een vrouw van middelbare leeftijd in Zelhem, op 19 november vorig jaar.

De man was 18 jaar toen hij werd gearresteerd in februari van dit jaar, maar hij was nog minderjarig toen hij de vrouw verkrachtte. Daarom is hij veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht.

Volledig scherm
Het kruispunt Boeninksteeg - Heijinkweg in het buitengebied van Zelhem, waar de vrouw in november werd verkracht. © Google Streetview

De rechtbank spreekt van 'een zeer ernstig strafbaar feit'. in de late avond van zaterdag 19 november trok hij de vrouw van haar fiets. Vervolgens verkrachtte hij haar op gewelddadige wijze.

De jongen bleef ruim drie maanden uit handen van de politie, die hem na intensief onderzoek in februari kon aanhouden. De tiener is onderzocht door deskundigen, die concludeerden dat de dader met diverse ernstige stoornissen kampt. Mede daarom is hij veroordeeld tot de PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen), wat betekent dat hij achter gesloten deuren behandeld wordt voor zijn stoornissen.

De volgens de rechtbank 'langdurige psychiatrische behandeling in een kliniek' kan direct beginnen, aangezien de 172 dagen jeugddetentie die de rechtbank hem oplegde, er al op zitten.

Schadevergoeding

Verder moet de Zelhemmer het slachtoffer een schadevergoeding betalen. Het is niet bekendgemaakt hoe hoog dit bedrag is.

Om het slachtoffer te beschermen, zijn over haar nooit nadere gegevens bekendgemaakt. De politie heeft in een eerder stadium slechts gemeld dat zij 'wat letsel' heeft opgelopen. Over de aard daarvan doet de politie geen mededelingen.