Volledig scherm
Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem. © ANP

Terreurverdachten trainden in vakantiepark onder toezicht politie

Leden van de opgerolde terreurgroep die een aanslag zou hebben voorbereid in Nederland, kregen een terrorisme-training op het vakantiepark in Weert waar ze eind september werden aangehouden. Die training bestond onder andere uit wapeninstructies.

Dat bevestigen bronnen aan deze website. De training had plaats op 27 september, later die dag pakte de politie de groep op. Bij de bijeenkomst waren vier van de zeven verdachten aanwezig. Ook twee buitenlandse politie-infiltranten waren erbij. Zij deden zich voor als mensen die spullen konden leveren voor een aanslag. De undercoveragenten van de politie verzorgden de training. Vooraf was in de vakantiewoning afluisterapparatuur aangebracht. Na die training vonden politie en justitie het moment gekomen om de groep in te rekenen.

Handvuurwapens

Tijdens de training kregen de verdachten vijf handvuurwapens overhandigd door de politie-infiltranten. Ze ontvingen ook instructies over de werking van de wapens. Een bron stelt aan deze krant dat er niet daadwerkelijk is geschoten. De wapens waren onklaar gemaakt door de politie.  Meerdere verdachten hadden op dat moment al aangegeven dat ze bereid waren mee te doen aan het plannen en uitvoeren van een aanslag. 

Hardi N., een 34-jarige Iraakse-Nederlander, wordt gezien als hoofdverdachte. Hij is degene die door infiltranten werd benaderd en uiteindelijk met hen in zee ging. N. is een van de drie verdachten die eerder is veroordeeld omdat hij naar Syrië wilde reizen.

De advocaten van de verdachten willen niet reageren, het Openbaar Ministerie geeft ook geen toelichting. 

De zeven verdachten werden op 27 september aan het einde van de middag in Arnhem en in Weert aangehouden. De vier verdachten die eerder in het vakantiehuisje waren, werden aangehouden op een parkeerkplaats in Weert aangehouden in een Frans huurbusje. Drie andere verdachten werden in en rond Arnhem opgepakt.  Bij hun aanhouding waren de mannen in het bezit van vijf handvuurwapens, het gaat daarbij vermoedelijk om de wapens die hen door de politie geleverd zijn. 

De zeven mannen worden er door Justitie van verdacht dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. Een van de mogelijke doelwitten voor een aanslag in Nederland zou een Gay Pride in Nederland zijn geweest. Maar de verdachten hebben over meerdere mogelijke doelwitten gesproken.

Alle zeven verdachten komen oorspronkelijk uit de omgeving van Arnhem. Drie van hen zijn al eerder veroordeeld omdat ze probeerden naar Syrië te reizen en zich daar aan te sluiten bij een jihadistische groepering. 

Bekijk hier de beelden van de arrestaties:

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.