Volledig scherm
September 2018: Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen werden aangehouden in Weert en Arnhem. © ANP

‘Terreurverdachten speelden airsoft ter voorbereiding van grote aanslag’

Twee terrorismeverdachten die vorig jaar samen met vijf anderen werden opgepakt, speelden de militaire simulatiesport airsoft. De politie denkt dat ze daarmee mogelijk trainden voor een grote aanslag in Nederland, meldt RTL Nieuws op basis van meerdere bronnen.

Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen deden in september mee aan een airsoft-evenement in Weert. De twee zijn geen lid van de Nederlandse Airsoftbond, maar deden mee als introducé. Bij airsoft worden militaire gevechten nagebootst. Spelers gebruiken replica’s van echte wapens, waarmee ze plastic balletjes afvuren. 

Het plan van de groep was volgens het Openbaar Ministerie om met bomvesten, kalasjnikovs en een autobom veel slachtoffers te maken bij een evenement in Nederland. De rechtszaak tegen de groep loopt momenteel.

Afschuw

De Nederlandse AirsoftSportbond (NABV), gevestigd in het Nationaal Airsoft Centrum in Geldermalsen, heeft met afschuw kennis genomen van het nieuws van RTL. Dat laat de bond weten in een persverklaring. Bij RTL Nieuws verklaart een deskundige dat de sport gezien kan worden als training voor het plegen van een aanslag. 

De NABV is van mening dat het beoefenen van de airsoftsport geen voorbereiding biedt tot de omgang met echte vuurwapens. Dat de twee verdachten dit wel zo zagen, ligt ‘volledig buiten de werkelijkheid’, zo schrijft de bond.

Grote politieactie

De zeven verdachten werden eind september opgepakt tijdens een grote politieactie: vier in een gehuurd busje bij een vakantiepark in Weert, drie anderen in Arnhem en omgeving. Ook in de regio Rotterdam, waar enkele verdachten sinds kort woonden, werden huiszoekingen gedaan.

Een van de verdachten kwam vrij snel weer vrij, de andere zes moeten zich verantwoorden voor wat een voor Nederland ongekend groot aanslagplot lijkt. 

  1. Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Boze Zeeuwen gaan morgen op weg naar Den Haag om hun onvrede te uiten over staatssecretaris Barbara Visser en haar besluit om de verhuizing van de marinierskazerne in Vlissingen af te blazen. Verslaggever Ernst Jan Rozendaal is bij ons te gast om daarover te praten. Ook acteurs René van Kooten en Charly Luske schuiven aan om te vertellen over hun nieuwe voorstelling Jesus Christ Superstar in Concert. De Ochtend Show to go wordt morgen gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.