Terreurverdachte: ‘Naar Irak gegaan om bommen maken te leren, achteraf niet handig’
De twee Zoetermeerse mannen die ervan worden verdacht in 2019 terreuraanslagen in Nederland te hebben voorbereid, deden vandaag in de rechtbank Rotterdam hun best de rechter ervan te overtuigen dat justitie het allemaal verkeerd ziet: ,,Ik spreek niet eens Arabisch.” Toch reisde een van de twee naar Irak om bommen maken te leren.
Het goed verwoorde verhaal van de nu 22-jarige Sahand I., compleet met onschuldig gezicht, klonkt niet eens ongeloofwaardig: hoe hij - zoon van uit Irak gevluchte ouders - als tiener geïnteresseerd raakte in de Islam. Zijn ouders waren niet eens zo streng in leer. Hoe hij vervolgens via Telegram ‘eerst één, toen twee, drie, tien, honderd kanalen volgde’ en van alles voorbijkwam, ook jihadistisch gedachtegoed.
Rekruteren
Van daaruit wilde hij ‘uit verveling en misschien om wat spanning te zoeken’ weten hoe je explosieven maakt, al ‘had hij nooit de intentie die echt te gaan maken’. Zegt hij. Van daaruit kwam hij in contact met mensen die hem dat wel wilden leren, maar waar wel een verdacht terroristisch luchtje aan zat. Sahand vertelt het allemaal of hij er is ‘ingerold’ en achteraf snapt hij dat het niet handig was. Maar zijn verhaal klinkt tegelijkertijd ook beangstigend: hij wilde weten hoe explosieven werken, ging zelfs naar Irak om dat te leren en kwam in contact met mensen die hem leken te rekruteren.
Totdat ze hem terugstuurden omdat ‘één cursist te weinig was'. In Nederland leek hij gestuurd te worden door de mensen die hij had leren kennen. Hij moest informeren naar ‘vesten’ (waarmee bomvesten werden bedoeld) maar Sahand zocht daar niet te veel achter. ,,Ik wilde er niks mee. Maar zij wilden meer, zij wilden dingen weten. Ik ben er niet goed in om te zeggen dat ik wilde stoppen.”
Naast Sahand zat Shahram K. (36 nu) in de rechtbank, een van Sahands ‘weinige’ vrienden op Telegram. De religieuze bijeenkomsten die bij hem thuis in Zoetermeer zouden zijn georganiseerd om onder meer de speeches van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi te interpreteren, deed hij af als ‘totale onzin’. ,,Ik spreek die taal niet eens”, zei de geboren Iraniër. ,,Het is alsof je me vraagt: hier heb je een stuk Chinees, interpreteer dat eens even. Kan ik ook niet.”
IS-video
Sahand en Shahram worden ervan verdacht een terreuraanslag in Nederland te hebben willen voorbereiden ‘met bomvesten en autobommen’. Wat hun doelwit was, waar Nederland aan is ontsnapt, is niet duidelijk. De politie kwam de Zoetermeerders op het spoor via inlichtingendienst AIVD. De dienst meldde destijds dat de mannen op zoek waren naar iemand die hen kon trainen in het gebruik van explosieven. De politie startte daarop een infiltratie-actie. Ook werden beide mannen afgeluisterd, waarbij wapengeluiden te horen zouden zijn net als de beruchte IS-video ‘You must fight them, oh mujahid’, waarin uitleg wordt gegeven over hoe je thuis explosieven en ontstekers kan maken.
Bij huiszoekingen worden overigens niet meer wapens gevonden dan een dolk en een bijl. De aanhouding van de mannen in 2019 was destijds groot nieuws. Volgens de advocaten van de mannen maakt justitie er ‘een Hollywood-vertelling’ van.
Als alles goed verloopt, kan het Openbaar Ministerie donderdag met de strafeis komen. De zaak kan ook nog worden aangehouden omdat de verdediging alsnog geluidsopnames wil horen en getuigen wil horen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
klimaatactivisten
Justitie praat met Extinction Rebellion over blokkade A12, advocaat noemt gebiedsverbod ‘onrechtmatig’
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vandaag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Ook vond vanochtend een kort geding plaats tegen een gebiedsverbod van een prominent lid van Extinction Rebellion. De voorzieningenrechter kon niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie de klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. -
PREMIUM
Howard tankte overal zonder te betalen, pomphouders woedend: ‘Instanties doen niks’
Howard V. heeft in Twente een spoor van ellende achtergelaten. De oplichter troggelde meerdere vrouwen geld af, sliep in een hotel zonder te betalen en tankte gratis bij zo’n tien tankstations in Oost-Nederland. De wanbetaler werd ontmaskerd in het televisieprogramma Stegeman op de Bres. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMmet video
Gehandicapte Mandy (26) laat iedereen versteld staan: ‘Ik heb meer diploma’s, maar jij kunt beter zwemmen’
Toen Gina als jonge moeder voor het eerst naar het zwembad ging met haar meervoudig gehandicapte dochter Mandy kreeg ze te horen dat het meisje nooit zelfstandig zou kunnen zwemmen. Nu, 26 jaar later, doet Mandy iedereen versteld staan door haar A-diploma te behalen. ,,Dat ze tóch nog een diploma mag krijgen, dat maakt mij zo ontzettend trots.” -
PREMIUMONDERZOEK/met video
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop.
-
PREMIUMmet video
Jongeren en de Holocaust? ‘We kunnen beter bezig zijn met de conflicten van nu’
Volgens een onderzoek zou bijna een kwart van de Nederlandse jongeren vinden dat de Holocaust een ‘mythe’ is of dat er veel minder Joden zijn vermoord dan in de geschiedenisboeken staat. Op straat blijken jongvolwassenen de Holocaust vooral te zien als iets uit het verleden. Ze maken zich eerder druk om volken die nu worden onderdrukt, zoals de Oekraïners, Oeigoeren en Palestijnen. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.