Tankers pompen drijvend drugslab leeg: Bredanaar en 3 Mexicanen aangehouden

Video/updateTankers pompen het drijvende drugslab leeg dat gisteren in Moerdijk is gevonden. Vannacht verliep hectisch, doordat er ineens water het scheepsruim binnen stroomde. Vermoedelijk probeerden de criminelen met een boobytrap bewijzen te verdoezelen. Een man uit Breda (35) en drie Mexicanen zijn aangehouden. 

Toen de politie bezig was met het onderzoek begon het schip rond half een ‘s nachts plotseling - in hoog tempo - water te maken. In het drijvende drugslab werd crystal meth (methamfetamine) geproduceerd. Vermoedelijk werd op afstand een boobytrap in werking gesteld die ervoor zorgde dat water de boot inliep zodat deze later zou zinken. Langzaamaan begon het schip te kantelen en kwam zeker een meter dieper te liggen.

Na lang zoeken vond men de oorzaak: een verborgen pomp. Die kon worden uitgezet. Intussen waren er duizenden liters rivierwater naar binnen gelopen. Delen van het lab, waaronder een aantal vrieskisten dreven rond. Door de snelle toestroom van het water was de kans groot dat diverse chemicaliën uit het schip in het water terecht zouden komen. 

Lees verder na de foto

Volledig scherm
Drugsboot in Moerdijk. © MaRicMedia/Tom van der Put

Onder controle

Volledig scherm
Drugslab op een boot gevonden bij de haven in Moerdijk. © MaRicMedia / Tom van der Put

Om verspreiding tegen te gaan, heeft Rijkswaterstaat daarop een speciaal oliewerend scherm om het schip gelegd . Op het moment dat de pomp plotseling stopte, kregen hulpdiensten de situatie weer onder controle en was het gevaar voor zinken en vervuiling voorbij. Omstreeks 04.00 uur waren alle belangrijke en waardevolle zaken van boord gehaald. 

De politie hield al vier personen aan, waaronder een 35-jarige man uit Breda. De drie anderen zijn Mexicanen. Een politiewoordvoerder laat weten dat het nog onduidelijk is wat de omvang en de waarde van de gevonden drugs is. Volgens Angelo van der Berg, hoofd Openbare Orde, Handhaving & Veiligheid, is één ding wel duidelijk: ‘Hier zitten professionals achter’. 

Steeds groter probleem

Handel en productie van synthetische drugs vormt een steeds groter probleem in Nederland. Zo is er sprake van een explosieve stijging van het aantal drugsdumpingen in Nederland. Criminelen in Nederland hebben in 2017 voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd, zo becijferde de Politieacademie eerder. Het kabinet trok vorig jaar 100 miljoen euro uit om drugscriminelen te bevechten. 

Volgens Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie, is het ‘een ongelofelijk lucratieve handel’. Hij erkende eerder in een interview met deze krant: ,,Het kan niet anders dan dat de grote jongens bij ons uit handen zijn gebleven. Het baart zorgen.’’ 

Kijk hier om te zien in welke provincie de drugsdumpingen het hardst toeneemt.

Hoe ziet een drugslab eruit? Bekijk het in deze video: