Steeds meer mensen lopen thuis het coronavirus op
Video/updateHet aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in de afgelopen week is gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste mensen lopen corona thuis op.
Per dag waren er gemiddeld 76 besmettingen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Het aantal besmettingen steeg met 534, dat is 102 meer dan de week ervoor (432 besmettingen). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM sinds deze maand wekelijks naar buiten brengt.
Volgens het RIVM gaat het vooral om besmettingen in Zuid-Holland. Van de 965 coronapatiënten die tussen 27 juni en 7 juli zijn gemeld komt liefst 40 procent uit die provincie (386 personen). Gemiddeld gaat het in Nederland om 5,5 besmette patiënten per 100.000 inwoners, maar in de provincie Zuid-Holland is dit aantal 10,4.
Stijging
Het is voor het eerst in anderhalve maand dat het aantal besmettingen weer groeit. Toen begin juni de testcapaciteit werd uitgebreid, was er ook sprake van een forse stijging van het aantal besmette coronapatiënten. Sinds die maand konden ook Nederlanders met milde klachten, zoals verkoudheid of niezen, zich laten testen.
In de afgelopen week zijn er nog zestien coronapatiënten gemeld die zijn opgenomen in ziekenhuis. Zes van die opnames waren afgelopen week en tien stammen uit de periode ervoor. Daarnaast waren er acht meldingen van nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Sinds 7 juli gaat dit om vier sterfgevallen.
België
De stijging in Nederland volgt nadat ook België een lichte stijging doormaakte. Daar is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen met 11 procent, in vergelijking met de week ervoor. Bij de Zuiderburen zijn er per dag gemiddeld 95 besmettingen.
Thuis
De meeste mensen (60 procent) lopen corona thuis op, zo blijkt uit de gegevens van het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert. In de meeste gevallen gaat het dan om kleine uitbraken onder leden van hetzelfde huishouden of dezelfde familie. Ruim 11 procent van de mensen liep het virus op op het werk. Maar er zijn ook coronabesmettingen vastgesteld in bijvoorbeeld verpleeghuizen of bij een sportclub.
Viroloog Ab Osterhaus wijst op verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij de stijging van het aantal besmettingen. ,,Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest.’’ Volgens de expert ‘gaan de aantallen weliswaar omhoog, maar zitten de cijfers nog binnen de foutmarge’. ,,Als deze cijfers een aantal weken achter elkaar blijven oplopen, betekent dit natuurlijk wél wat’’, zo benadrukt de viroloog.
Tussen 1 juni en 12 juli zijn in totaal 369.287 testen afgenomen door de GGD’en waarvan een uitslag bekend is. Hiervan was gemiddeld 1 procent positief. Tussen 1 juni en 12 juli is het percentage positief gedaald van 2 procent naar 0,6 procent.
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle covid-19 patiënten worden getest. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die het RIVM noemt.
Buitenland
Van alle bevestigde besmettingen in juli is bekend dat 7,5 procent van de patiënten twee weken voor ze ziek werden in het buitenland is geweest. Het gaat om 69 van de 922 positief geteste personen. Het merendeel was in België (12), Duitsland (11), Servië (10), Kazachstan (8) en in de VS (3) geweest. Deze data worden sinds 1 juli bijgehouden.
Lokale lockdowns
Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat betoogde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van overleg tussen de 25 Veiligheidsregio’s. ,,Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten.” Lokale maatregelen moeten dan voorkomen dat het hele land in lockdown moet. Bruls: ,,Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten.’’
Luister naar de uitleg van verslaggever Marcia Nieuwenhuis in de AD Nieuws Update:
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ook in Nederland groeit vraag naar menstruatieverlof: ‘Belachelijk dat het zo lang duurt’
In Spanje krijgen vrouwen met ernstige menstruatieklachten binnenkort het recht om elke maand minstens drie dagen ziekteverlof te nemen. Ook in Nederland groeit de vraag naar zo'n verlof, maar daar is nog geen zicht op. ,,Het is belachelijk dat het zo lang duurt.” -
PREMIUMColumn
Hoezo ga je als jonge gast, eindelijk van de jeugdpuisten af, op de versiertoer met een ballon aan je mond?
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Met video
Nederland wacht eerste zomerse dag van het jaar: morgen lokaal 28 graden
Nederland wacht een zonnig en warm weekeinde. Vandaag stijgt het kwik lokaal al naar 25 graden, maar zondag wordt het écht zomers, met temperaturen die kunnen oplopen naar 28 graden.
-
PREMIUMRechtszaak
Cevat werd 25 keer beschoten toen hij z'n hond uitliet: hij overleed ter plekke
Het is zo’n verhaal dat ook het script voor een aflevering van Flikken Rotterdam zou kunnen zijn. Rotterdammer Cevat Bozdag (58) wordt in de avondschemer tijdens een rondje met de hond voor de ogen van zijn vrouw geliquideerd. Met een kalasjnikov worden maar liefst 25 kogels op haar man afgevuurd. Twee jaar later staan de twee verdachten terecht. Ze doen er het zwijgen toe. -
Indrukwekkend eerbetoon gezinsmoord-slachtoffers Anna (38) en Dani (6) in Geldermalsen
Tientallen mensen hebben zich vanmiddag in Geldermalsen verzameld om een laatste eerbetoon te brengen aan Anna (38) en Dani (6), de moeder en zoon die vorige week omkwamen in Geldermalsen. De mensen sluiten straks aan bij een erehaag van kinderen bij de basisschool van Dani, waar de rouwstoet voorbij trekt. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen.