Volledig scherm
De Ontvangstkamer tijdens een rondleiding door paleis Noordeinde. © ANP

‘Staat betaalt dubbel voor onderhouden van inboedel koningshuis’

De rijksoverheid betaalt al ruim 30 jaar vergoedingen aan het koningshuis voor het onderhoud van de paleisinventarissen, terwijl deze al die tijd al op kosten van de staat worden onderhouden. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

De overheid nam tussen 1982 en 2009 alle inventarissen van vier paleizen over van de Oranjes, buiten het parlement om. Dit jaar gaat het om naar schatting 320.000 euro. Het parlement is nooit geïnformeerd over de miljoenentransacties.

Het gaat volgens NRC om vrijwel de complete inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Voor de koninklijke huisraad uit de eerste drie paleizen betaalde de overheid in de jaren tachtig zo’n 20 miljoen gulden aan prinses Juliana. Dat bedrag heeft nu een waarde van zo’n 17 miljoen euro.

WOB-verzoek

Direct na de aankoop gaf de staat de meubels van Noordeinde en Huis ten Bosch kosteloos in bruikleen aan de Oranjes. De inventaris van Het Loo werd gebruikt voor het in 1984 geopende rijksmuseum Paleis Het Loo. 

De krant baseert zich onder meer op taxatierapporten die NRC verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Partijen eisen uitleg

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering, zo reageren ze vandaag. GroenLinks-politica Nevin Özütok spreekt van een ‘schimmige deal’ die leidt tot dubbele inkomsten bij het koningshuis. ,,Ik vraag de minister president naar de kamer voor uitleg.” Ook coalitiepartij D66 wil uitleg. ,,Klinkt heel dubieus”, twittert Kamerlid Joost Sneller.

Kijk hier naar beelden van het gerenoveerde paleis Huis ten Bosch:

Volledig scherm
De Kleine Balzaal tijdens een rondleiding door paleis Noordeinde. © ANP
Volledig scherm
De Grote Balzaal tijdens een rondleiding door paleis Noordeinde. © ANP
 1. Identificatie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  Identifica­tie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

  De identificatie van de dode die werd aangetroffen bij een fatale brand in Haarlem neemt nog meer tijd in beslag. Dat meldt de politie naar aanleiding van de brand in een complex aan de Rudolf Steinerstraat, waarbij een groot aantal appartementen moest worden ontruimd. Volgens nog onbevestigde berichten van buurtbewoners zou het slachtoffer een zeven maanden zwangere vrouw zijn, die in haar slaapkamer door haar man in brand gestoken zou zijn.
 2. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
  Zeven gewonden

  Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

  Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.