Sofia (17) uit Epe bezorgt haar school primeur met eindexamen Russisch

Bijzonder? Hoezo bijzonder? Zelf ziet Sofia Shchyhlinskaya de nieuwswaarde er niet zo van in. Maar feit is dat slechts tien havisten dit jaar eindexamen Russisch doen. En de 17-jarige Epese is er één van. 

Volledig scherm
Sofia Shchyhlinskaya. © Henri van der Beek

Daarmee bezorgt ze haar school, de Noordgouw in Heerde, ook nog eens een primeur. Het is voor het eerst dat deze school een examenkandidaat Russisch in huis heeft.

Terwijl alle klasgenoten gisteren al hun boekentas in de hoek konden gooien, moet Sofia vandaag nog aan de bak. In haar eentje zit ze dan gebogen over een tekstverklaring in het Russisch. Een taal die onvergelijkbaar is met het Nederlands, zowel in schrift als in spraak. Maar voor Sofia kent de taal inmiddels weinig geheimen meer. Ze spreekt 'm al van jongs af aan, omdat ze geboren is in Wit-Rusland. En hoewel ze als peuter naar Nederland verhuisde en vloeiend Nederlands leerde spreken, blijft Russisch de taal waarin ze met haar familie communiceert. En als ze er eens goed over nadenkt, verkiest ze Russisch eigenlijk boven het Nederlands.

  1. Na de boeren nu de bouwvakkers: 'Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’
    PREMIUM

    Na de boeren nu de bouwvak­kers: 'Acties tegen stikstofbe­leid op Malieveld’

    In navolging van de boeren bereidt nu ook de bouwsector grootschalige acties voor om tegen het stikstofbeleid van de regering te protesteren. Vanuit onder meer Staphorst is de stichting Grond in Verzet in oprichting, en binnen een etmaal schaarden zo’n vijfduizend bedrijven, bouwvakkers en aannemers zich achter de actiegroep. Een datum voor een landelijk protest, wellicht op het Malieveld, is al gekozen: 30 oktober.