Sluwe bende overrompelt bejaarden met spookverhalen: 'Kwam zó zuiver over’
nep-rechercheursIn Noord-Holland en mogelijk ook elders in Nederland zijn oplichters actief die zich voordoen als rechercheurs en medewerkers van de politie. Zij doen dat om het vertrouwen te winnen van hun veelal oudere slachtoffers. In zeker vier gevallen zijn bij een huisbezoek kostbare bezittingen gestolen. De politie vermoedt dat een georganiseerde bende achter de oplichting zit. ,,Ze maken gebruik van spookverhalen.”
Slachtoffers uit Purmerend, Monnickendam en Landsmeer hebben bij de politie aangifte gedaan van beroving, zo werd dinsdagavond duidelijk in Opsporing Verzocht. Eén van hen, een 82-jarige man, deed in het opsporingsprogramma zijn verhaal. ,,Een Fries laat zich niet bedonderen, maar nu wel dus”, verzucht de man.
‘Doe de deur maar open’
Het slachtoffer was die bewuste zaterdag 19 november alleen thuis toen hij in de middag werd gebeld. De man aan de telefoon stelde zich voor als rechercheur. Hij vroeg de bewoner of hij de afgelopen jaren kostbare bezittingen was verloren. Aanleiding was de zogenaamde arrestatie van twee criminelen in het appartementencomplex van de bewoner.
De bewoner, die normaal snel in de gaten heeft wanneer hij wordt bedonderd, rook op dat moment geen onraad. ,,Ik heb vaker recherche aan de telefoon gehad. Dit kwam zó zuiver over”, vertelt hij. De zogenaamde rechercheur vertelde de man dat een collega-rechercheur voor de zekerheid bij hem langskomt voor een dubbelcheck. ,,Meneer, we willen toch echt even bij u controleren. Doe de deur maar open”, klonk het dwingend aan de telefoon.
Eenmaal binnen lukte het de oplichter om een pak geldbiljetten van de man afhandig te maken. ,,Voor de vingerafdrukken”, kreeg de bewoner te horen. ,,Ik heb daarna 112 gebeld, maar toen was de vogel al gevlogen”, vertelt het slachtoffer verbouwereerd. Hij geeft de kijkers nog een indringende boodschap mee. ,,Mensen, pas op. Probeer dat echt in je oren te knopen. Dit is geen lolletje, geen fabeltje, dit is écht.”
Dwingende telefoontjes
De serie misdrijven begon volgens de politie vermoedelijk in Alkmaar. Daar werden begin november enkele mensen op hun vaste lijn gebeld door zogenaamde politiemensen. Er zou veel worden ingebroken in hun wijk -zo luidde het verhaal - en om die reden werd de slachtoffers gevraagd waar ze hun kostbare spullen zouden bewaren. Een tijdje later werden op deze manier ook oudere mensen benaderd in Heemskerk en Beverwijk.
In eerste instantie bleef het bij zulke telefoontjes, maar later werden de oplichters brutaler en sloegen ze daadwerkelijk hun slag in Purmerend en daarna in Landsmeer en Monnickendam. ‘Slachtoffers werd op het hart gedrukt dat ze hun kostbaarheden moesten klaarleggen, waarop een huisbezoek volgde. De zogenaamde politiemensen namen de spullen vervolgens mee’, aldus de politie.
Intimiderende bende
Uit de verhalen van de slachtoffers doemt een beeld op van een bende die zeer dwingend en intimiderend te werk gaat. De slachtoffers - vaak op hogere leeftijd - worden overrompeld, bang gemaakt en zodanig onder druk gezet dat het ze niet lukt om af te haken. ,,We weten dat zulke bendes zich verplaatsen, dus het kan zijn dat ze nu buiten Noord-Holland opereren”, aldus een woordvoerder van de politie.
Er zijn nog geen arrestaties verricht. De politie is naarstig op zoek naar tips die leidt tot meer informatie over deze nog onbekende bende.
Hoe makkelijk is het eigenlijk om iemands pincode te ontfutselen?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Donderdag al eerste stakingen in treinverkeer noorden en oosten, mogelijk grotere impact
Een deel van de medewerkers in het streekvervoer gaat donderdag al staken. Volgens vakbond VVMC treffen de nieuwe acties het regionale spoorvervoer van Arriva in het oosten en noorden van Nederland. Het personeel dat werkt vanuit Leeuwarden, Emmen, Mariënberg en Zwolle legt het werk neer, zegt de VVMC. Het is mogelijk dat deze staking ook invloed heeft op het overige vervoer in de noordelijke en oostelijke provincies. -
Koken & Eten
Op kruidenpotjes zitten ook bacteriën: maak ze schoon als je voedselvergiftiging wilt voorkomen
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMSCHIETPARTIJ ZWIJNDRECHT
Michel ging broodjes halen maar keerde nooit terug: ‘Ik zei nog: duurt lang hè, voor oma terug is’
Wat een alledaags rondje boodschappen moest worden, eindigde in een ongekende tragedie. De 66-jarige Michel stierf vorige week bij het schietdrama op een parkeerterrein bij een winkelcentrum in Zwijndrecht. Haar dochter Anneke (38) raakte zwaargewond. Ze hadden elkaar na jaren van verbroken contact eindelijk weer in de armen gesloten. ,,Ze is letterlijk voor haar dochter gestorven.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
Zeldzame goudjakhals voelt zich thuis op het Friese wad
Het lijkt er sterk op dat een goudjakhals zich in het noorden van Friesland heeft gevestigd. Op 31 december heeft het zeldzame roofdier een schaap bij Paesens aan de Waddendijk aangevallen. Dat blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat voor de provincies faunaschade afhandelt. -
-
-
Familierechter moet beter luisteren naar ouders, rapport over functioneren ‘doet au’
Rechters luisteren onvoldoende naar ouders, die te maken krijgen met bijvoorbeeld een uithuisplaatsing van hun kind. Dat blijkt uit een nieuw rapport van familierechters, die hun eigen functioneren onder de loep hebben genomen. 'Dit rapport doet au', zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. -
Kamer en minister Dijkgraaf: ‘Lat moet omhoog op de pabo’
Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de kwaliteit van het lesprogramma op de pabo, de hogeschoolopleiding tot juf of meester, en de taalarmoede onder pabostudenten. Onderwijsminister Dijkgraaf vindt dat het niveau van de basisvaardigheden boven elke twijfel verheven moet zijn, zowel op de lerarenopleidingen als op scholen.