Slagen voor je schoolkeuze: 16 zaken om rekening mee te houden
Groep 8 is halverwege. Een voorlopig schooladvies is binnen, uiterlijk 15 maart wordt dat definitief. De eindtoets basisonderwijs in april zal daaraan weinig veranderen. Daarom nu: naar welke school voor voortgezet onderwijs stap je straks over? En waarmee moet je dan rekening houden?
Delen per e-mail
Over de keuze van een school voor voortgezet onderwijs (VO) hebben ouders en leerlingen meestal al ideeën; scholen hebben immers een reputatie, verhalen doen de ronde. Gericht zoeken kan ook! Bijvoorbeeld via de regionale voorselectie die deze krant voor je maakt. Met deze link ‘land’ je op een internetpagina die overzicht biedt op alle VO-scholen in de regio waar deze krant verschijnt, dichtbij maar ook wat verder weg. Hier kun je prima verder: filteren, inzoomen, vergelijken, kortom je oriënteren. Hou vooral rekening met het volgende:
Afstand
Het begint dus met alle VO-scholen in de omgeving. Kijk niet op tegen een beetje afstand, maar sommige zijn echt te ver weg; die zijn er dan uit te filteren, net zoals je dat doet bij het zoeken van een product in het aanbod van een grote webshop. Het kan zijn dat je liever zoekt in een andere regio, vlakbij. Gelukkig ben je hier al aangekomen op de site van de VO Gids: klik bovenin op ‘De SchoolWijzer’. Nu is zoeken op plaatsnaam of postcode mogelijk.
Talent
Vóór alles: ieder kind heeft talent. Ook jij. Ook jouw kind. Het gaat erom dat je daar wat mee doet. Wat spreekt je aan? Het is belangrijk je niet blind te staren op het schooladvies, want via alle soorten opleidingen is er met elk talent iets te bereiken. Is het advies vmbo? Check dan eens hoeveel richtingen je daarmee op kunt, heel veel namelijk. Van slager tot elektricien, van loodgieter tot schipper op de binnenvaart, van kok tot hovenier, van kapper tot…. Het zijn beroepen waar veel vraag naar is, waar een goed salaris mee te verdienen valt en waar mooie dromen in waar te maken zijn.
Nieuwe omgeving
Kies wat bij je past, een techneut kan misschien beter niet met vriend(inn)en meegaan naar een cultuurprofielschool. Natuurlijk is een omgeving vol bekenden veiliger en rustgevender: dat is ook belangrijk. Maar het kan bevrijdend zijn om juist nieuwe vrienden te (moeten) maken. Eén ding is zeker: daar ga je geen spijt van krijgen. Bovendien kun je je erop instellen, genoeg oudere scholieren die adviezen kunnen geven: stel je open, probeer jezelf te zijn, geef het de tijd, trek af en toe de stoute schoenen aan...
Checklist
Geen zin in: een checklist? Toch maar proberen, ze zijn overal te downloaden, ook via de site waar je nu zit. Alle gewenste info zet je overzichtelijk onder en naast elkaar, van vijf scholen. Ouders en leerlingen hebben er bij het vergelijken van scholen goede ervaringen mee. Open Dagen zullen grotendeels online zijn in deze covid-weken, maar ook dan nog verzamel je heel wat info. En wie weet is het begin maart al mogelijk om toch nog even bij scholen langs te gaan.
Slaagpercentages
Veel ouders zijn er gek op: examenscores. Scholen vermelden die percentages en gemiddelde eindcijfers altijd. Hecht er niet te veel waarde aan. De resultaten hangen altijd tussen de 90 en 100 procent, de eindcijfers tussen de 6 en de 7. De verschillen zijn marginaal. Extra’s die een school biedt en de sfeer zijn belangrijker. Voelt een kind zich prettig, dan leert hij ook beter.
Tevredenheid
Meer specifieke gewenste info is natuurlijk overal te vinden. Op de website scholenopdekaart.nl vind je onder meer onderzoeken die de tevredenheid van ouders meten. Ga daarvoor naar het tabblad Tevredenheid.
Excellent
Sommige scholen krijgen van de Inspectie het predicaat Excellent, ze hebben dus bijzondere kwaliteiten. Ga daar maar niet te zeer op af: alleen scholen die zich opgeven komen in aanmerking voor deze titel. Ze zijn goed, maar dat betekent niet dat een school die niet heeft meegedongen dat niet is.
Zwart, wit, gemengd
Deze termen worden gebruikt om de etnische samenstelling van het leerlingenbestand van een school te karakteriseren. Er is geen duidelijk onderzoek bekend naar een eventueel verband – op VO-scholen – tussen zwart, wit of gemengd enerzijds en de kwaliteit van onderwijs anderzijds. Als criterium voor een schoolkeuze lijkt het hoe dan ook weinig zinvol.
Thema en extra aanbod
In de jaren 90 is het begonnen: steeds vaker proberen scholen leerlingen te werven met een thema (technasium, tweetalig onderwijs) of extra aanbod (Chinees, filosofie). Hier lopen ouders en leerlingen het gevaar door de bomen het bos niet meer te zien. En wat is het verschil? In het algemeen: een thema komt terug in alle lessen van de school of een onderwijstype (vmbo, etc.); extra aanbod is een aparte les of klas.
Vraag of zoek bij een school goed door: hoe ver gaat het thema of aanbod, hoeveel aandacht is ervoor? Soms klinkt het in de presentatie mooier dan het in de praktijk voorstelt.
Onderwijsconcept
Wat is dat nu weer? Veel ouders hebben er moeite mee. Het is de leermethode, de manier van aanbieden. Klassikaal, of gepersonaliseerd onderwijs of via individuele leerplannen: Montessori, Dalton... En nog veel meer. Sommige scholen bieden een mix aan. Oriënteer je, wat past bij mij / bij mijn kind?
Levensvisie
Protestants-christelijk, openbaar, rooms-katholiek... In de praktijk kijken de meeste ouders eerder naar andere criteria voor een school, maar erop filteren kan.
Grote of kleine school
Of ‘size matters’ hangt enorm af van de leerling. Groot of klein, beide hebben voor- en nadelen. Een kleine school is overzichtelijker en veiliger, maar je hebt minder mogelijkheden om door te stromen naar een ander type opleiding. Een grote scholengemeenschap heeft meer keuze aan thema’s en extra’s. Ook hier geldt: krijg je de kans, ga dan de sfeer peilen.
Vmbo en mavo
Wat is nou wat? De mavo was toch afgeschaft? Uit statistieken blijkt dat ouders vaak zoeken op ‘mavo’, ze zijn kortom de weg kwijt. Begrijpelijk, de wegen van onderwijswetgevers zijn soms ondoorgrondelijk. Vmbo-tl (theoretische leerweg) was sinds 1999 de nieuwe naam voor mavo, maar recent voeren veel scholen de benaming mavo weer in: ‘voor de duidelijkheid’, om deze leerweg te onderscheiden van andere vmbo-soorten.
Vanuit vmbo-gl (gemengde leerweg) en vmbo-tl kan de leerling doorstromen naar havo. Ook het onderscheid tussen die twee leerwegen is niet erg helder en ze zullen in de naaste toekomst dan ook in elkaar opgaan.
Tweetalig onderwijs
Op scholen met tweetalig onderwijs, meestal Engels, leren de leerlingen de taal heel goed. Het zou bij jou / jouw kind kunnen passen. Bovendien is dat waar de wereld naartoe gaat: steeds meer communicatie gaat in het Engels, op internationaal én nationaal niveau.
Niet zo bekend: tweetalig vmbo bestaat ook. Daar is 30 procent van de lessen in het Engels, op havo/vwo de helft.
Verlengde brugklas
Sommige scholen laten de brugperiode twee jaar duren. De keuze voor een schooltype – en er zijn in een schoolcarrière nog meer keuzes te maken – stel je zo een jaar uit. Soms krijg je dan twee beoordelingen voorschool prestaties: een op vmbo/mavo-niveau, een op havo/vwo-niveau. Weet je het allemaal nog niet zo goed of ben je een laatbloeier, dan is dat wat voor jou.
Eindtoets is geen examen
Tot slot nog even wat iedereen zou moeten weten: de eindtoets basisonderwijs, in april, kan het schooladvies dat voor 15 maart definitief moet zijn, niet ‘verlagen’. Als de eindscore hoger is, kan de leraar het advies samen met de ouders opnieuw bekijken.
In 2020 ging de eindtoets niet door; voor 2021 is nog niets zeker, al meldt de onderwijsinspectie met klem dat annuleren niet nog eens mag gebeuren.
En oh ja, er zijn meer eindtoetsen dan de befaamde van het Cito.
Met dank aan Lucy Beker, hoofdredacteur van de VO Gids.
VO Gids
Alles over schoolkeuze, maar dan ook alles verzameld, vind je in de kleurige VO Gids die op alle basisscholen jaarlijks in oktober wordt uitgereikt. Deze leidraad voor leerlingen en ouders, 134 pagina’s, bestaat tien jaar. Hij is ook online door te bladeren via devogids.nl. Bestaat er onduidelijk over termen en begrippen? Daar vind je het antwoord.
Axel van ’t Hoen, uitgever: ,,Over alle 1382 VO-scholen in dit land is basisinformatie te vinden, in 69 regionale edities. 621 van die scholen presenteren zich met extra tekst, foto’s en video’s; zij betalen daarvoor. Het aantal stijgt jaarlijks met 8 procent.”
In diverse regio’s doen alle scholen al mee met de VO Gids. En geen misverstand: een school met weinig info is niet een slechte school.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op afstand middelbare school kiezen? Virtuele beleving moet kinderen helpen
BREDA - Wie lopen er rond? Ruikt het er prettig? Voelt het overzichtelijk of waan je je in een doolhof? De sfeer en de beleving tijdens een open dag zijn voor kinderen vaak doorslaggevend bij hun middelbare schoolkeuze. En juist die aspecten zijn lastig te evenaren met online alternatieven, weet ook rector Caroline Klein van De Campus in Breda. -
Moord op klusjesman Mehmet in Beuningen was een ‘vergissing’
De moord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet (49) in hartje Beuningen was afgelopen zomer niet zo bedoeld. Na onderzoek van de politie in Oost-Nederland ‘wijst alles erop’ dat het om een vergissing gaat. -
PREMIUM
Sekswerkers komen met ‘peepshow op wielen’ naar Den Haag: ‘We worden behandeld als kleuters’
Vanaf volgende week mogen we weer naar de schoonheidsspecialist en naar de kapper, maar sekswerkers zijn uitgezonderd van de versoepelde coronamaatregelen. Zij protesteren dinsdag in Den Haag tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als contactberoep uit te sluiten. -
Zes misvattingen bij de schoolkeuze van je kind
Een school kiezen voor een groep 8-leerling ís al vaak niet de makkelijkste klus en de lockdown maakt het er niet makkelijker op. Maar natuurlijk zijn er nog steeds manieren om die ene middelbare school te vinden waar jouw kind gaat groeien en bloeien. Zeker als je onderstaande valkuilen ontwijkt. -
Politie grijpt in bij demonstraties van halfnaakte klimaatactivisten in diverse steden
De politie heeft in verschillende steden ingegrepen bij demonstraties van klimaatactivisten van Extinction Rebellion. De Utrechtse politie heeft zo’n honderd klimaatactivisten gearresteerd. In Amsterdam blokkeerden zo’n tachtig activisten, van wie sommigen halfnaakt, een metrobaan en autoweg. Ongeveer twintig van hen wilden niet vertrekken, zij zijn weggevoerd en aan de rand van de stad gedropt.
-
PREMIUMVIDEO
Een wonder? Coronapatiënt Hans (65) was ten dode opgeschreven, maar hij leeft nog
De doodzieke coronapatiënt Hans van Dijk was klaar om te sterven en in een andere wereld zijn overleden vrouw terug te zien. Hij nam afscheid van zijn familie en werd gezalfd door de pastor. Tegen alle verwachtingen in bleef hij leven. -
Alle lichaamsdelen Ichelle gevonden; familie kan zich richten op waardig afscheid
De familie van de vermoorde Ichelle van de Velde (29) kan eindelijk waardig afscheid van haar nemen. Het zoekteam van Stichting Signi Zoekhonden vond zaterdag het laatste ontbrekende lichaamsdeel van de Oostburgse in het uitwateringskanaal tussen Sluis en Retranchement. -
PREMIUMHet zaad van Karbaat
Omstreden spermadokter misbruikte patiënten: ‘Je krijgt een héél mooi kind, zei hij, nu snap ik waarom’
Jan Karbaat, de arts die met zijn eigen sperma vrouwen insemineerde en tientallen donorkinderen verwekte, maakte zich ook schuldig aan seksueel misbruik. Meerdere vrouwen zeggen aangerand en soms bijna verkracht te zijn. Ook maakte hij seksueel getinte opmerkingen. Dat verklaren ze in de driedelige documentaire ‘Het Zaad van Karbaat’, die vanaf maandag wordt uitgezonden.