Volledig scherm
De Warmoesstraat. © Anna Ranzijn

Slachtoffer steekpartij Amsterdam overleden, familie 'zeer ontdaan' over verspreide beelden

De man die gistermiddag even na half vijf is neergestoken op de Warmoesstraat in de Amsterdamse binnenstad, is overleden. Op sociale media zijn beelden verspreid van de steekpartij. De politie roept nadrukkelijk op daarmee te stoppen; de nabestaanden hebben aangegeven ‘zeer ontdaan’ te zijn over de beelden. 

Het gaat om een 29-jarige Antilliaanse Nederlander die in de rosse buurt geregeld drugs verkocht en ook een strafblad had, voor drugszaken, belediging en diefstallen. De politie wist gistermiddag al een verdachte op te pakken, de 49-jarige Glen S. uit Almere. Hij zit vast in ‘beperkingen’ en mag alleen zijn advocaat spreken. S. heeft een fors strafblad, onder andere voor geweld.

Het slachtoffer fietste vanuit de Oudebrugsteeg de Warmoesstraat op, in de richting van de Zeedijk en werd volgens getuigen toegeroepen door de latere dader, die net over straat aan komt lopen. Van een botsing was geen sprake. Na een woordenwisseling zette het slachtoffer, een atletisch gebouwde man, zijn fiets weg en liep op de man af. Die stak hem vrijwel meteen met een mes in zijn bovenlijf.

Op bewakingsbeelden op internet is te zien hoe dader en slachtoffer heen en weer bewogen over de straat en de dader meerdere steekbewegingen maakte, waarna het slachtoffer in elkaar zakte. Hij was niet meer te redden.

Ruzie

Ammar Issi, chef van restaurant Grizzly op de hoek Oudebrugsteeg en Warmoesstraat, zag het voor zijn deur gebeuren en probeerde nog tussenbeide te komen. ,,Hij rende weg in de richting van het Damrak, het mes nog in zijn hand. Hoe dom kun je zijn? Achter mij zag ik die andere man op de straat vallen, zijn kleren onder het bloed.’’

Van ruzie of geschreeuw heeft hij niets meegekregen. Daarvoor ging het te snel. Ook de verkoper van een kledingzaak aan de overkant kon niet zeggen waar de ruzie over ging. ,,Ik stond in de deuropening en bevroor. Ik wist niet wat te doen.’’

Het is de tweede fatale steekpartij in een week in de stad. Dinsdag werd op Plein ’40-’45 de 22-jarige Bilal Bichr doodgestoken door een man uit de buurt die hij goed kende. Ze hadden volgens getuigen de vorige dag ruzie gehad.

Sociale media

De politie roept op Twitter mensen op geen video’s te plaatsen en verspreiden van de steekpartij De nabestaanden van het slachtoffer zijn ‘zeer ontdaan’ dat verschillende beelden online zijn verschenen, aldus de politie.

De politie noemt het verspreiden van de beelden ‘zeer ongepast’ en ‘zeer pijnlijk voor de nabestaanden’. De beelden kunnen volgens de politie ook voor andere gebruikers van social media als schokkend ervaren worden. Daarnaast is de politie ‘zeer verontwaardigd dat in dit geval een zwaargewond slachtoffer van dichtbij gefilmd is, terwijl anderen hulp probeerden te verlenen’.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”