Bij de zeedijk in Moddergat zijn ze donderdagmorgen begonnen met het schoonmaken van de dijk. De dijk ligt bezaaid met piepschuim.
Volledig scherm
Bij de zeedijk in Moddergat zijn ze donderdagmorgen begonnen met het schoonmaken van de dijk. De dijk ligt bezaaid met piepschuim. © De Vries Media

Schoonmaakacties Waddenzee: ‘De rotzooi die we nu ruimen is pas het begin’

Zeehondencentrum Pieterburen en Staatsbosbeheer zijn samen met honderden vrijwilligers een grote schoonmaakactie gestart. De dijken liggen vol plastic en piepschuim afkomstig uit de 270 containers die in de nacht van dinsdag op woensdag te water raakte in de Waddenzee. ,,Wat we nu opruimen zijn pas de eerste druppels van wat er drijft in de zee’’, stelt coördinator Arnout de Vries.

Voor boswachter Hans Gartner is het een drama. De spullen uit de containers die van het schip MSC Zoe afvielen toen deze in noodweer terecht kwam, vormen een grote bedreiging voor het natuurgebied in Noord-Groningen. De dijken liggen vol met plastic en piepschuim. En wanneer het niet snel geruimd wordt, zal het steeds verder de natuur in waaien. De boswachter klopte daarom aan bij Zeehondencentrum Pieterburen voor hulp. ,,Het verhaal raakt ons enorm. We hebben een erg goede band met boswachter, en de zeehonden zijn ook gebaat bij een schoon natuurgebied. Daarom besloten we meteen in actie te komen", vertelt Arnout de Vries van het zeehondencentrum.

Achterban

Het zeehondencentrum trommelde haar grote achterban op om te helpen bij een grootschalige opruimactie. ,,Dat was eigenlijk enorm snel geregeld. Vanochtend om 10.00 uur vertrokken de mensen van ons centrum van Staatsbosbeheer naar de dijken.’’ Met de hulp van ruim tweehonderd vrijwilligers werden in het eerste uur al enkele honderden vuilniszakken vol plastic verzameld. ,,Momenteel gaat het vooral om piepschuim dat geruimd wordt. Het is belangrijk dat dat snel gebeurd, omdat het anders verder de provincie in waait.’’ Voor boswacher Gartner is de schoonmaakactie een prachtig gezicht. ,,Hij zei met tranen in zijn ogen tegen me: ‘ik zie de dijk weer groen worden’. Het voelt voor de vrijwilligers echt als een vanzelfsprekendheid om mee te helpen met opruimen.’’

De Vries noemt het plastic afval en de piepschuim slechts ‘het eerste druppeltje van wat er in de zee drijft’. ,,Nu is het vooral nog het lichte afval dat we vinden. Maar de eerste koelkasten vonden we vanochtend ook al. Hoeveel er nog aan zal stromen, hangt af van hoe de wind waait. Maar dat de nasleep enorm zal zijn, is zeker.’’ Volgens De Vries raakte er tientallen jaren geleden een container met LEGO-blokjes te waren, die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gevonden op het strand. ,,Plastic vergaat niet. Het moet opgeruimd worden, want vanzelf zal het niet verdwijnen.’’

Tekst loopt door onder foto.

Quote

De vrijwilli­gers vinden het vanzelf­spre­kend om te helpen met opruimen

Arnout de Vries, Zeehondencentrum Pieterburen

Acties

Ook vanuit de gemeentes worden opruimacties georganiseerd. De gemeente Ameland roept vrijwilligers op om vanmiddag een steentje bij te dragen bij de grote strandschoonmaak op het eiland. Het grove werk doet de gemeente machinaal, maar vooral voor het opruimen van piepschuim zijn vrijwilligers nodig. Op Terschelling laat de gemeente weten dat iedereen die wil, alvast kan beginnen met opruimen. Daarvoor zijn vuilcontainers en vuilniszakken geregeld.

Ook op Vlieland wordt er ondertussen hard doorgewerkt: rond het middaguur waren alle stranden daar schoon, meldt de VVV van Vlieland op Facebook. De vraag is natuurlijk wel hoeveel voorwerpen morgen weer op het strand liggen. 

Op Schiermonnikoog werd vanochtend een zak met 25 kilo poeder gevonden. Veiligheidsregio Fryslân vermoedt dat het gaat om de schadelijk stof peroxide. Daarmee waren drie van de overboord geslagen containers gevuld. 

Opruimdagkaart

Ondernemers op de Waddeneilanden en uit het noorden van Nederland dragen ook hun steentje bij aan de schoonmaakacties. Zo introduceerde een veerdienst een ‘Opruimdagkaart’ waarmee mensen die de stranden willen komen opruimen goedkoop de oversteek kunnen maken. Ook roepen eigenaren van hotels en appartementen elkaar via Facebook op om kamers beschikbaar te stellen voor een laag tarief.

Strandjutters sloegen gisteren flink hun slag op de Waddeneilanden:

Volledig scherm
© De Vries Media