Schoolkinderen komen bij ongeluk op A28 bij Putten met schrik vrij

Video + UpdateDe kinderen in de bus die vanochtend door een vrachtwagen op de A28 bij Putten is geramd, hebben geen verwondingen opgelopen. Uit voorzorg is een begeleidster met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ze klaagde over buikklachten.

In de bus, een dubbeldekker van Paulusma Reizen, zaten zo’n tachtig tweedeklas VMBO-leerlingen van de Winkler Prins-school in Veendam. Acht begeleiders waren mee. Ze waren op weg naar Amsterdam, waar ze onder meer een vaartocht door de grachten zouden maken.

Ter hoogte van Putten botste omstreeks 9.00 uur de vrachtwagen op de bus. Naar verluidt zou het ongeluk ontstaan zijn, doordat de chauffeur van de bus moest remmen voor een file. Verscheidene ambulances en brandweerauto’s rukten uit. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.

Geschrokken

Volgens bestuurder Ferdinand Vinke van Winkler Prins zijn de schoolkinderen niet in paniek geraakt. ,,Ze zijn wel geschrokken’’, aldus Vinke. Een aantal leerlingen klaagde over nek- en hoofdpijn.

Er is vervangend vervoer geregeld voor de kinderen en hun begeleiders. Ze keren met de bus terug naar school. Op Facebook laat de school weten dat de bus tussen 12.30 en 13.00 uur wordt terugverwacht in Veendam. Een medewerker van GGZ biedt daar nazorg.

Op de terugweg zat ook een medewerker van de politie in de bus. Daartoe was besloten toen bleek dat een aantal leerlingen na het ongeluk bang was om weer in een bus te stappen.

Volledig scherm
De leerlingen worden met een andere bus opgehaald. © Tim van Donkersgoed/Persbureau Heitink

Volgens de bestuurder van de bus ging het allemaal razendsnel vanochtend. Voor hem gingen een aantal voertuigen plotseling op de rem. De buschauffeur kwam ook op tijd tot stilstand, maar werd vervolgens van achteren aangereden door een vrachtwagen. ,,Ik heb meteen de deuren opgegooid. En ik keek naar achteren de bus in en zag dat er gelukkig niks ernstig was gebeurd.’’ Natuurlijk is de chauffeur geschrokken, net als zijn passagiers. En daarmee is wat hem betreft de kous ook af: ,,Ik kom uit het Noorden. We zijn nuchter.’’

Vertraging op de A28

Door het ongeluk loopt de vertraging op de snelweg enorm op. Halverwege de ochtend stond er meer dan anderhalf uur file. De weg is inmiddels weer vrij.

Volledig scherm
De bus waarop de vrachtwagen is geklapt. © Persbureau Heitink
 1. Esther (33) redde meisje dat door dertien (!) honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
  PREMIUM

  Esther (33) redde meisje dat door dertien (!) honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

  Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”
 2. Ruime meerderheid LTO-boeren vindt harde protestacties helemaal niks

  Ruime meerder­heid L­TO-boe­ren vindt harde protestac­ties helemaal niks

  Lang niet alle boeren staan achter de hardere acties van bijvoorbeeld Farmers Defence Force. Uit een enquête onder ruim vijfduizend leden van belangenorganisatie LTO Nederland blijkt dat minder dan drie op de tien boeren achter hardere demonstraties staan. Een grote meerderheid (71 procent) is wél voorstander van publieksvriendelijke activiteiten, op voorwaarde dat er sprake is van een duidelijk onderhandelingsdoel.