School maakt fout bij eindexamen aardrijkskunde, aanpassing nodig voor 14.000 examens
Een groep havoleerlingen kreeg afgelopen donderdag een extra moeilijk eindexamen aardrijkskunde. De school liet de leerlingen per ongeluk enkele vragen uit het vwo-examen maken. Gevolg is dat er nu voor 14.600 vwo-examens aardrijkskunde vliegensvlug een aanpassing moet worden gemaakt.
,,Op één school is donderdag per ongeluk aan 23 havoleerlingen het erratum van het vwo-examen aardrijkskunde uitgedeeld”, bevestigt een woordvoerder van het College voor Toetsen en Examen (CvTE). Een erratum is een papier waarop fouten in het oorspronkelijke examen worden hersteld. Volgens het CvTE ging het om vier vragen.
De school deed melding van de flater bij de CvTE en de Onderwijsinspectie. De Onderwijsinspectie meldt dat de 23 havo-examens gewoon worden nagekeken. Als de leerlingen hun cijfer weten krijgen ze de keus: dat cijfer laten staan óf het cijfer laten vernietigen en gebruik maken van een extra herkansing.
Nieuwe vragen voor vwo
De fout heeft nog een gevolg. ,,Doordat de verkeerde formulieren zijn uitgedeeld is de geheimhouding van het eindexamen vwo geschonden, vier vragen van dat examen zijn nu openbaar geweest”, aldus de woordvoerder van de CvTE. De kans dat die op grote schaal worden verspreid is klein, maar er moet nu wel een aanpassing worden gedaan aan het vwo-examen.
Die aanpassing heeft alleen betrekking op de vier vragen die openbaar zijn geworden. Er doen 14.600 leerlingen vwo-examen aardrijkskunde, die examens liggen al op de scholen. ,,Daar zijn we nu hard mee bezig. Er wordt een nieuw erratum opgesteld en dat wordt naar de scholen gestuurd.” Dat eindexamen staat voor maandag 23 mei op de agenda.
Hoe de fout op de school precies is gemaakt, is bij de CvTE nog niet bekend. Waarschijnlijk is simpelweg de verkeerde enveloppe open gemaakt. De Inspectie wil niet kwijt om welke school het gaat.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Een kijkje bij de klachtenlijn LAKS: van luidruchtige grasmaaier tot fout in havo-examen Duits
De eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is er al decennialang voor leerlingen die iets te klagen hebben over de gang van zaken op of rond hun examen. En soms moeten ze ook gewoon even hun ei kwijt in deze spannende periode. -
PREMIUMMet video
Corona sijpelt nog door in examenregels, minister wenst kandidaten succes
Vandaag beginnen op de middelbare scholen de centrale eindexamens. Ondanks dat de coronabeperkingen tot het verleden behoren, zijn de examenregels voor de ruim 188.000 kandidaten net als vorig jaar versoepeld. Want het virus heeft zijn sporen nagelaten. In bovenstaande video wenst onderwijsminister Wiersma de ruim 188.000 kandidaten succes en geeft hij ook nog een tip. -
Voor even is de snelweg de speeltuin van Feline (2)
Feline kijkt wat onwennig om zich heen. Een file tractoren, vrachtwagens en auto's aan de ene kant van de A37 bij het Drentse Zwartemeer. En aan de andere kant niks dan leegte achter het meisje van 2. Daar zit ze dan, midden op de linkerbaan van de snelweg. ,,Je krijgt als 2-jarige niet gauw de kans zoiets mee te maken.” -
PREMIUM
Piek van zomercoronagolf lijkt in zicht, maar wat gebeurt er daarna?
Nederland nadert mogelijk het hoogtepunt van de zomerse coronagolf, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zijn we daarmee definitief van de corona-ellende verlost, of zitten er nog addertjes onder het gras? -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
2
Liegende reizigers doen alsof ze handicap hebben om rijen Schiphol te ontwijken
Om de urenlange rijen op Schiphol te vermijden, verzinnen reizigers steeds vaker een handicap om vervolgens gebruik te maken van de speciale assistentieservice. Schiphol ziet dat het aantal assistentie-aanvragen sinds de meivakantie is gestegen met 35 procent, in vergelijking met mei 2019.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer