Schaatsen op natuurijs? Wees er snel bij

videoEr kan vandaag geschaatst worden op natuurijs én dat zorgt voor de nodige drukte bij verschillende ijsclubs in het land. Wie een poging wil wagen, moet er wel snel bij zijn. Het ijs is nu nog dik genoeg maar later vanmiddag kan het alweer over zijn met de pret. Voorlopig dan. 

Volledig scherm
© ANP

De ijsclub in Doorn meldde gisteren al voorzichtig dat de ijsbaan mogelijk vandaag de deuren zou openen. En inderdaad, na de flinke vorst van vannacht, is het ze gelukt. IJsmeester Theo Schippers verwacht dat de schaatspret in de loop van de middag ophoudt. ,,Rond 11.00 uur komt de zon erbij. En ook al vriest het dan nog licht, de kwaliteit van het ijs gaat dan waarschijnlijk snel achteruit. Dus mensen, kom op tijd. ‘s Middags sta je voor een dichte poort.” 

Ook op andere plekken zijn natuurijsbanen geopend, waaronder in Bladel, Ammerstol en De Lier. In In het Brabantse Bladel trotseerden de eerste inwoners al vroeg de kou om te schaatsen. De hele nacht is er op het Hofplein doorgewerkt om de ijsbaan klaar te maken voor het winterplezier. Afhankelijk van de kracht van de zon verwacht de ijsmeester in de loop van de middag de deuren te moeten sluiten. 

Bij IJsvereniging Noordlaren denken ze zelfs al na over de eerste marathon. ,,We hebben onze zinnen gezet op de eerste marathon op natuurijs op dinsdagmorgen", zo laat de vereniging weten. 

,,Je kan jezelf scheren met het ijs, zo glad en mooi is het", zei Bert Timmerman van ijsclub Vooruitgang in Ammerstol vanochtend tegenover Omroep West. Ook bij ijsclub Hard Gaat-ie in De Lier kan er geschaatst worden en van die gelegenheid maakten veel schaatsliefhebbers gretig gebruik. ,,Hij ligt er nu goed bij", aldus voorzitter Wim van den Berg. Hoe lang de baan open blijft, is niet bekend. ,,Dat ligt eraan hoeveel mensen er komen en hoe lang het ijs goed blijft.” In Ammerstol in is de baan alleen open voor leden. In De Lier is iedereen welkom.

Strenge vorst 

Met de eerste berichten over de aankomende vorst, kunnen volgens de schaatsbond KNSB ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs uit de kast. Verschillende weersvoorspellingen verwachten meerdere nachten van -3 tot -5 graden, waarmee de ijsbanen in de loop van volgende week open zouden kunnen. Afgelopen nacht vroor het in Leeuwarden streng met -10,2 graden. Bij temperaturen beneden -10,0 graden spreken de weerdeskundigen van strenge vorst. 

In De Bilt koelde het af naar 5,1 graden. Daarmee was er matige vorst.  In De Bilt heeft het al sinds 25 januari 2013 niet meer streng gevroren. In de winter van 2017-2018 kwam het pas op 7 februari tot de eerste officiële matige vorst. De eerste matige vorst dient zich normaal gesproken eind november of begin december aan. Gemiddeld komen er in het winterhalfjaar in totaal 12 dagen met matige vorst voor.

Voor komende nacht is de voorspelling dat het wederom stevig gaat vriezen. Het kwik daalt naar -4 tot -8 graden. Lokaal gaat het opnieuw richting de -10. Hoewel verschillende schaatsbanen vandaag hun deuren hebben geopend, is het ijs op vennetjes of ondiepe plassen nog niet dik genoeg om op te staan. Op veel vaarten en meren ligt zelfs nog helemaal geen ijs. Een waarschuwing van de brandweer: ga alleen naar de officiële schaats- en ijsbanen:

Volledig scherm
© weerplaza
Volledig scherm
© ANP
 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.