Schaamlijst sjoemelsigaretten bekend: alle merken veel schadelijker
De honderd populairste sigarettenmerken in Nederland zijn 2 tot 26 keer schadelijker dan wettelijk is toegestaan. Het RIVM onderwierp alle merken aan de zogenaamde Canadese meetmethode, die de hoeveelheid teer en nicotine eerlijker meet. Die 'schaamlijst' die daaruit voortvloeit is nu bekend. Dus ook: wat is de ongezondste sigaret die in Nederland te koop is?
Dat is dus het merk Belinda Super Kings: 36,3 milligram teer zuig je als roker naar binnen met Belinda, waar 10 milligram wettelijk is toegestaan. Goede tweede is de Marlboro Red 100s met 34,8 mg. Op plaats drie staat de Lucky Strike Original Red met 32,8 milligram teer die per peuk richting je longen gaat. Zie onderaan dit artikel de hele top 20.
Daarmee zijn deze peuken weliswaar de ongezondste, maar nog niet de grootste sjoemelsigaretten. Het aantal milligram teer volgens de wettelijke meetmethode ligt bij de genoemde drie sigarettenmerken namelijk op 10 milligram. Daarmee zijn ze alledrie nu dus ruim drie keer ongezonder dan ze zelf zeggen te zijn.
Maar bijvoorbeeld Marlboro Prime geeft volgens de wettelijke ISO-meetmethode aan 'slechts' 1,0 milligram teer per sigaret te bevatten. Terwijl dat volgens het RIVM 26,1 is. Waarmee Marlboro Prime dus liefst 26 keer meer teer je longen instuurt, dan het merk zelf zegt te doen.
Nicotine
Ook als het gaat om de verslavende stof nicotine blijft geen enkele sigaret onder de wettelijk toegestane norm. Gemeten met de Canadese meetmethode bevatten de honderd sigarettenmerken per peuk 2 tot 17 keer meer nicotine dan zou moeten. De peuken zijn dus niet alleen veel schadelijker, maar ook vele malen verslavender.
Het RIVM heeft het onderzoek uitgevoerd omdat al jaren discussie is over de huidige meetmethode van schadelijke stoffen in sigaretten. In zowat alle sigaretten zitten al jaren minuscule gaatjes die ervoor zorgen dat er gewone lucht mee naar binnen wordt gezogen bij het roken. Dat verlaagt de hoeveelheid schadelijke stoffen.
De peuken zijn dus niet alleen veel schadelijker maar ook vele malen verslavender
Bewust schade
Maar de wettelijke ISO-meetmethode (machines die het roken nabootsen) houdt géén rekening met het feit dat rokers met hun mond en vingers de kleine luchtgaatjes dichtknijpen. Daardoor krijgen rokers in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen binnen dan wordt gemeten. Het RIVM toont nu aan dat dat ook klopt.
Advocaat Bénédicte Ficq en tal van instanties proberen het Openbaar Ministerie al tijden te bewegen om tot strafvervolging over te gaan van de tabaksindustrie, omdat sigarettenfabrieken al decennialang zouden weten dat de ISO-meetmethode de werkelijkheid niet weergeeft. Dus zouden tabaksproducenten bewust schade toebrengen aan de gezondheid van miljoenen rokers.
Onder anderen staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is groot voorstander van de eerlijke Canadese meetmethode die drastische gevolgen zou hebben voor de hoeveelheid teer en nicotine in sigaretten. Blokhuis neemt de resultaten morgen in ontvangst.
Geschrokken
De staatssecretaris maakt zich in de Europese Unie sterk voor gebruik van de nieuwe eerlijke Canadese meetmethode voor sigaretten. Blokhuis: ,,We gingen er natuurlijk al vanuit dat de resultaten slecht zouden zijn. Daarom heeft mijn voorganger dit onderzoek ook gevraagd in 2017. Maar eerlijk gezegd ben ik alsnog van deze harde feiten geschrokken. Dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden is zeer zorgelijk. Ik ben al in gesprek met Europese collega’s en de Eurocommissaris om sigaretten zonder gesjoemel te meten. Da’s een proces van een lange adem, maar ik ga er vol mee door.”
Ondertussen heeft tabaksproducent Japan Tobacco International gereageerd op de bevindingen van het RIVM: ,,Verschillende meetmethodes zorgen voor verschillende resultaten. Gaat het RIVM nu ook het verschil tussen Europese en Canadese schoenmaten onderzoeken?'', zegt topman Arnoud Ongerboer van JTI.
In het anti-tabakskamp worden de resultaten van het Rijksinstituut met gejuich ontvangen. Longarts Wanda de Kanter zegt dat het RIVM 'fantastisch onderzoek heeft gedaan naar deze mega-fraude'.
Slechtste sigaretten
In onderstaande tabel staan de 19 slechtste sigaretten gerangschikt op basis van de hoeveelheid teer gemeten volgens de Canadese methode. Goed om te weten: de huidige wet bepaalt dat sigarettenrook maximaal 10 mg teer mag bevatten.
Bekijk hieronder het complete overzicht van de testresultaten van het RIVM:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Archeologen vinden unieke skeletten van 6000 jaar oud bij Angeren: ‘Vermoedelijk van de eerste bewoners’
Archeologen hebben bij Angeren delen van twee skeletten gevonden die van een van de eerste bewoners van de Betuwe moet zijn. Volgens Rijkswaterstaat Oost-Nederland, opdrachtgever van de opgravingen, gaat het om een zeer zeldzame vondst van meer dan 6000 jaar oud. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
stille tocht
Vermiste zoon (19) van Nederlandse schoenenmagnaat dood gevonden: ‘We need justice for Xavier’
De jongeman die donderdag dood werd gevonden in een bosperceel bij de Kollenberg in Sittard, is de 19-jarige Xavier Durlinger, zoon van schoenenmagnaat Roger Durlinger. Vrienden en bekenden houden woensdag een stille tocht in Sittard om Xavier te gedenken. ,,Hij had een heel groot hart.” -
PREMIUMdocumentaire
Evelien is spastisch en zit in rolstoel, maar verlangt naar seks: hoe werkt dat?
Wat doe je als je een lichamelijke beperking hebt, seks en intimiteit schaars zijn, maar je daar wel naar verlangt? De Goudse filmmaker Elsbeth Fraanje legt in een portret de zoektocht van de 53-jarige Evelien naar intimiteit vast. -
Inspectie: Gomarus weer veilig voor lhbti-leerling, nieuwe visie op seksualiteit deugt
De reformatorische scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem, waar eerder een anti-homobeleid werd gevoerd, heeft haar leven gebeterd. Dat blijkt uit een nieuw inspectierapport. Ook lhbti-leerlingen kunnen zich er nu veilig voelen.
-
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Wereld Niet Roken Dag
Waarom we stoppen met roken: 'Papa, wil je graag dood?'
Het aantal rokers in Nederland blijft dalen, maar toch steekt nog altijd bijna een kwart van de volwassenen dagelijks een peuk op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in het kader van 'Wereld Niet Roken Dag'. Wij vroegen ex-rokers naar hun ultieme stoptip. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s.