Volledig scherm
Premier Mark Rutte vorige zomer bij zijn bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. © ANP

Rutte: Trump komt mogelijk naar herdenking Terneuzen

UpdateDe kans dat de Amerikaanse president Donald Trump rond het Amerikaanse zakencongres begin juni in Den Haag naar Nederland komt, is volgens premier Mark Rutte klein. ,,Het lijkt erop dat Trump dan een volle agenda heeft.’’ Rutte hoopt dat het hoge Amerikaanse bezoek er in augustus bij de viering van de bevrijding in Terneuzen wel bij is.

Het zakencongres, de Global Entrepreneurship Summit (GES), is nét voor de 75ste herdenking van D-Day in Frankrijk. Die timing werd bewust gekozen om de kans dat ook hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Trump, zouden komen te vergroten. Een Nederlandse verzamelaar heeft een Amerikaanse D-Day-vlag, die hij aan de Amerikanen wil geven, maar alleen als de Amerikaanse president de stars and stripes zelf komt halen.

,,Terecht’’, zei Rutte in tv-programma WNL op Zondag. Volgens hem ‘zal het wel een keer gebeuren’ dat Trump daarvoor naar Nederland komt. In juni ‘lijkt’ dat niet te gebeuren, zei Rutte. ,,Maar eind augustus heb je weer Terneuzen, dan wordt de bevrijding van dit deel van Europa gevierd’’, zo hintte de premier op een Amerikaans presidentieel bezoek aan Zeeland, waar de Slag om de Schelde op 31 augustus wordt herdacht. ,,Maar er komen ook andere momenten aan.’’

Rutte zou het ‘prachtig vinden als het lukt’ om de verzamelaar zijn vlag aan Trump te overhandigen. ,,Er moet wel een ‘ja’ van zijn kant komen. De agenda van die man zit bom- en bomvol.’’

Eerder leek de kans op een bezoek van Trump juist te groeien, omdat de Amerikaanse president in juni ook een staatsbezoek brengt aan het Verenigd Koninkrijk. Trumps dochter Ivanka zou wel een bezoek brengen aan de GES in Den Haag.

,,Rutte mag dit als gastheer suggereren", reageert burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. ,,Wij bespreken dit in de stuurgroep (directeur Nationaal Comité 4/5 mei Jan van Kooten, CvdK Han Polman en Lonink, red.), die wekelijks overleg voert. Op 3 juni hebben we om 11.00 persconferentie in Hotel De Wereld in Wageningen. Daar wordt het nationale programma met vijf hoofdmomenten gepresenteerd met Terneuzen als startmoment. De stuurgroep heeft wel voorgesteld de regeringsleiders van de geallieerden uit te nodigen. Uiteraard met Canada en Polen als belangrijk voor ons gebied. Maar omdat het om geheel Zuid-Nederland en Antwerpen gaat gaat het om alle geallieerden.”