Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Rutte toonde zich een premier van de bovenste plank

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Een land in extreme crisis heeft sturing nodig. Vooral als blijkt dat niet iedere burger de ernst van de situatie goed kan inschatten en bijvoorbeeld zorgeloos gaat feesten in een bomvol café, terwijl het overduidelijk is dat dit een gevaar vormt voor de volksgezondheid.

Premier Mark Rutte nam in zijn speech, een historisch moment, de regie over van alle onheilsprofeten, politieke tegenstanders en zolderkamergeleerden. Hij moest een impopulaire boodschap overbrengen en deed dat presidentieel.

  1. Hoofdconductrice ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Hoofdcon­duc­tri­ce ‘kookt van woede’ nadat reiziger op haar spuugt in trein: ‘Ik pik dit niet meer’

    Een hoofdconductrice is deze week in de trein ter hoogte van Eindhoven belaagd door een reiziger die weigerde anderhalve meter afstand te bewaren. De man spuugde richting haar gezicht en wist vervolgens te ontkomen. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen bevestigt het incident vandaag en zegt het onacceptabel te vinden. ,,Onze mensen verdienen het niet zo behandeld te worden.”
  2. LIVE | RIVM meldt 93 nieuwe doden, inspectie vraagt ziekenhuizen: ‘Schaal op en werk mee’

    LIVE | RIVM meldt 93 nieuwe doden, inspectie vraagt ziekenhui­zen: ‘Schaal op en werk mee’

    Wereldwijd zijn meer dan 600.000 besmettingen vastgesteld met het nieuwe coronavirus. Ruim 28.000 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. In Nederland is het dodental de afgelopen 24 uur met 93 mensen opgelopen. Het aantal besmettingen in ons land is met 1159 toegenomen. Het aantal herstelde patiënten staat wereldwijd op bijna 133.000. Volg alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Hier lees je het vorige blog nog eens terug.