Volledig scherm
Vorst aan de grond, vannacht in het oosten van het land © shutterstock

Ruitenkrabber en handschoenen paraat: koude nacht op komst

Weet jij nog waar je ruitenkrabber en handschoenen liggen? Het is goed om ze alvast op te zoeken, want het wordt koud! Weerplaza meldt dat het vannacht lokaal voor het eerst deze meteorologische herfst aan de grond kan gaan vriezen.

Het wordt aankomende nacht helder en windstil en dat betekent dat de temperatuur flink kan dalen. Op de koudste plaatsen wordt het slechts 2 of 3 graden, mogelijk met vorst aan de grond. En dat is even schakelen.

,,Zit je morgenochtend vroeg op de fiets, dan is een paar handschoenen niet eens zo’n slecht idee. Zorg ook dat je de ruitenkrabber weer in de auto legt, want die kan je morgenochtend ook zomaar eens nodig hebben”, adviseren ze bij weerbureau Weerplaza.

Het koudst wordt het vannacht in het midden, oosten en zuidoosten van het land. Een voorwaarde daarvoor is wel dat er daadwerkelijk brede opklaringen zijn. Op plekken waar meer bewolking is (en in de kustgebieden) is het namelijk minder koud met temperaturen rond de 9 graden. In de dalletjes in de duinen kan het bij helder en windstil weer net als in het binnenland wel flink afkoelen.

Vroege kou

Wanneer het komende nacht daadwerkelijk tot vorst aan de grond komt, is dat aan de vroege kant. ,,Normaal gesproken vriest het ergens in ons land rond 15 september voor het eerst in de herfst aan de grond”, vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza.

,,Vorig jaar hoefden we in de meteorologische herfst, die op 1 september begint, niet te wachten op de eerste vorst aan de grond: in de nacht naar 1 september was het al gelijk raak. Recordvroeg na de langste dag van eind juni was het niet, want op 22 augustus 1973 was het al eens tot vorst aan de grond gekomen.”

Overigens vroor het twee maanden geleden ook nog aan de grond, midden in de zomer. Op 10 juli was het op vliegbasis Twenthe 10 centimeter boven het gras -0.7 graden Celsius. ,,Zeer laat in het jaar, want alleen tussen 20 juli en 22 augustus is nog niet eerder vorst aan de grond waargenomen. Een aantal dagen eerder, op 4 juli van dit jaar, was het nog kouder met aan de grond -1.6 graden op vliegbasis Twenthe. Voor juli was dat zelfs een record.”

Nazomer?

De nachten mogen dan koud zijn, overdag blijft het normaal weer voor deze tijd van het jaar. ,,Rustig weer met temperaturen rond 20 graden behoort tot de mogelijkheden. Zeker komend weekend wanneer een hogedrukgebied bij ons de dienst uit gaat maken. Echte zomerse temperaturen (na komend weekend) zijn nog onzeker.”

Terwijl we de koude nacht naderen, schijnt vandaag van tijd tot tijd de zon, maar er zijn ook wolkenvelden. Verspreid valt er nog een enkele bui. Bij weinig wind wordt het ongeveer 18 graden. Vanavond klaart het verder landinwaarts op, het kwik daalt naar 3 tot 7 graden en lokaal ontstaat mist. 

Morgen overdag is het wat warmer met 18 tot 20 graden. Dan valt vooral in het noorden een bui, in het zuiden is het vaker droog. Woensdag trekt later op de dag een gebied met regen over ons land.

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.