Volledig scherm
De Rijksuniversiteit Groningen © ANP

RUG in de fout bij afwijzing miljoenenklus Feringa Building

De Rijksuniversiteit Groningen wees ten onrechte de inschrijving af van drie technische bedrijven voor een miljoenenklus aan de nieuwe en prestigieuze Feringa Building op Zernike Campus.

De voorzieningenrechter besloot dat de RUG deze beslissing moet intrekken op straffe van een dwangsom van een half miljoen euro.

Dwangsom van een half miljoen euro

Het consortium, bestaande uit Croonwolter& Dros, Unica Installatietechniek en Engie Services Noord, had een bedrag van circa 90 miljoen euro berekend. Maar de RUG vindt dit onaanvaardbaar hoog en wees de inschrijving af, omdat haar budget 56 miljoen euro zou zijn. Het consortium stelt dat de RUG dit bedrag veel te laat als harde voorwaarde stelde en dat het lange tijd de indruk van de RUG kreeg dat er ‘nog wel rek in zat’. Tijdens de zitting bleek dat eventueel 75 miljoen euro voor de RUG niet onbespreekbaar was.

De RUG wilde met een andere partij in zee, maar volgens de rechter is een overeenkomst die met een andere partij dan het consortium is gesloten onwettig.

De drie bedrijven wilden de technische infrastructuur aanleggen, zoals specialistische laboratoria, biochemische en trillingsvrije labs. De bouw, die deze zomer moet beginnen, wordt door Ballast Nedam uitgevoerd.

Bouw Feringa Building begint in de zomer

De oorspronkelijke opleverdatum voor het complex van 64.000 vierkante meter is al noodgedwongen verschoven van augustus 2020 naar 2023. De aanbesteding van de Feringa Building werd in 2017 stilgelegd, nadat de bouw van het complex voor wiskunde en natuurwetenschappen op de Zernike Campus in Groningen veel duurder dreigde uit te vallen dan verwacht. De bouw kost in totaal 200 miljoen euro. Het gebouw biedt plek aan 1400 studenten en 850 medewerkers.