Volledig scherm
Robot Colossus probeert in het gangpad de temperatuur in de Notre-Dame naar beneden te krijgen © REUTERS

Robot Colossus bleef de Notre-Dame koelen van binnenuit

Een van de vierhonderd brandweerhelden die de allesverwoestende vlammenzee in de Notre-Dame gisteren onder controle probeerden te krijgen, was robot Colossus. 

Volledig scherm
De Colossos weegt 500 kilo en is zo sterk dat het slangen tot een lengte van 250 meter kan meezeulen. Hiervoor zijn normaal gesproken 15 brandweermensen nodig. © Shark Robotics

Dit gevaarte op rupsbanden van 500 kilo bleef doorblussen in de kathedraal toen het daar door vallende brokstukken te gevaarlijk werd voor brandweermensen. Colossus is met zijn snelheid van slechts 3,5 kilometer per uur niet zo snel, maar wel beresterk. Het apparaat zeult met gemak brandweerslangen mee over een lengte van 250 meter. Normaal gesproken zijn daar vijftien mensen voor nodig. Het kan zes tot acht uur zelfstandig blijven blussen totdat de accu's leeg zijn.

Brandweermensen reden het waterkanon de kathedraal in om de temperatuur daar te verlagen. Ook konden hiermee brandende brokstukken worden gedoofd die naar beneden waren gekomen. Colossus is bovendien uitgerust met een 360 graden camera waarmee brandweerlieden op veilige afstand verkenningen konden uitvoeren. Ook kunnen ze temperatuur meten.

Kijk hier naar beelden van Colossos in actie:

  1. René V. die vanuit auto vier vrouwen stak werd opgepakt door eerder incident met ‘pijpbeweging’

    René V. die vanuit auto vier vrouwen stak werd opgepakt door eerder incident met ‘pijpbewe­ging’

    De 24-jarige René V., die ervan wordt verdacht vanuit zijn auto vier vrouwen te hebben gestoken, kon worden opgespoord doordat een slachtoffer van een eerder incident in Schagen het kenteken van zijn auto had genoteerd. Dit bleek vandaag bij het begin van zijn strafzaak. V. zegt zich zeer weinig meer van alles te herinneren, mede doordat hij tijdens de verschillende steekpartijen vaak onder invloed was van drugs.