RIVM: Coronavirus aangetroffen in rioolwater, vermijd direct contact met afvalwater
In rioolwater in Tilburg en Amsterdam en bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Loon op Zand is het coronavirus gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het virus in de ontlasting, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.
Het RIVM waarschuwt mensen die met afvalwater werken. ,,Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en het inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen.” Volgens het RIVM lopen zij geen risico als ze beschermende kleding dragen en zich houden aan de hygiënevoorschriften.
Onderzoek
Op 17 februari deed het RIVM een onderzoek in het afvalwater bij Schiphol. De eerste twee weken werd het coronavirus niet aangetroffen in deze monsters, maar in het afvalwater van 2, 9 en 16 maart werd het virus wel gevonden. Dit was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland positief getest was op het nieuwe coronavirus”, laat het RIVM weten.
Op 3, 10 en 17 maart is ook afvalwater in Tilburg getest. Op die dagen is genetisch materiaal van het virus gevonden. Ook dit was binnen de eerste week na de eerste positief geteste patiënten vanaf 27 februari.
Op 3 en 18 maart is afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Kaatsheuvel getest. Deze installatie zuivert onder andere het afvalwater afkomstig van Loon op Zand, waar de eerste gerapporteerde Covid-19 patiënt in Nederland woonachtig is. In het monster genomen op 3 maart werd het coronavirus niet aangetroffen, maar in het monster genomen op 18 maart kon wel het genetische materiaal van het virus worden aangetoond.
Eerder toonde het RIVM met dezelfde techniek norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in afvalwater aan.
Kraanwater veilig?
Voordat water uit de kraan komt, wordt het meerdere keren gezuiverd. In eerste instantie komt rioolwater binnen bij een waterzuiveringsinstallatie zoals die in Kaatsheuvel. In het binnenkomende water is het coronavirus aangetroffen, maar bij het verlaten niet meer. Dat laat de Unie van Waterschappen weten.
Het gezuiverde water wordt in oppervlaktewater geloosd, waarna een bedrijf als Brabant Water het bij een tweede proces met strikte eisen zuivert. ,,Er is geen relatie tussen het afvalwater afkomstig uit de rioolwaterzuivering en het Brabants drinkwater. Dit zijn twee gescheiden waterstromen”, laat Brabant Water weten.
Brabant Water maakt drinkwater van grondwater. Het diepe grondwater is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook de strenge hygiënevoorschriften zorgen dat het drinkwater goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen, zoals het coronavirus. ,,Het drinkwater is veilig.”
Volgens de Unie van Waterschappen is er geen extra risico voor omwonenden in Kaatsheuvel. ,,In het water dat de rioolzuiveringsinstallatie verlaat is geen coronavirus aangetroffen. Natuurlijk moet je niet gaan zwemmen of je hond in het water laten spelen waar het water geloosd wordt, maar dat is nu niet anders dan voorheen.”
Bekijk hier al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Huilen om de dood van Lucas en daarna Jesse Klaver uitlachen op TikTok
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMColumn
Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Zorgen om Brabant: ‘Overplaatsing patiënten moeilijker, andere ziekenhuizen raken ook vol’
Het overplaatsen van coronapatiënten vanuit Brabant naar andere ziekenhuizen in het land wordt weer moeilijker. Ook in de rest van het land komen de grenzen in zicht. ,,We raken onze patiënten daardoor moeilijker kwijt", zegt Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
In parkje waar Denis (3) zich prikte aan drugsnaald gebeurt meer: ‘Kleindochter speelde met condoom’
De driejarige Denis prikte zich vorige maand tijdens het spelen in een park aan een injectienaald, vermoedelijk van een drugsgebruiker. Het jongetje slikt nu volop medicijnen. Maar wat is het voor park, Park Westhof in Rijswijk? ,,Mijn kleindochtertje speelde hier ook al eens met een gebruikt condoom.” -
update
50 asielzoekers Ter Apel die op stoel moesten slapen naar Roosendaal
Ongeveer vijftig asielzoekers die op een stoel zouden moeten slapen in de wachtruimte van het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel worden naar Roosendaal gebracht. Daarnaast heeft de politie vanavond een melding binnengekregen van iemand die zichzelf bij het centrum heeft verwond.