Volledig scherm
Een soldaat in Sri Lanka © AFP

Reisbureaus halen honderden Nederlandse toeristen terug uit Sri Lanka

Honderden Nederlandse toeristen die momenteel nog op vakantie zijn in Sri Lanka worden terug naar huis gehaald. Dat heeft het Calamiteitenfonds bekend gemaakt.

De reisorganisaties gaan vrijdag al ‘hun’ Nederlandse vakantiegangers terughalen uit Sri Lanka. Die beslissing volgde op het besluit van het coördinerende Calamiteitenfonds, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vandaag een aangescherpt reisadvies af gaf. Het gaat volgens het fonds om zo'n 300 tot 400 mensen die hebben geboekt bij een reisbureau. 

Volgens directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteitenfonds is het besluit gemaakt in overleg met de bij het fonds aangesloten reisorganisaties. Dat zijn volgens hem de meeste en de grootste reisorganisaties van Nederland.

Reisadvies

Buitenlandse Zaken heeft vandaag het reisadvies naar Sri Lanka aangescherpt van geel naar oranje. Dat betekent dat mensen wordt aangeraden alleen naar Sri Lanka af te reizen als dat noodzakelijk is. Er zijn namelijk nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is, meldt het departement. De veiligheidssituatie in het hele land is momenteel onvoorspelbaar en onzeker.

Bij de aanslagen op meerdere kerken en hotels in Sri Lanka afgelopen zondag kwamen zo'n 260 mensen om. Daaronder waren ook drie Nederlanders.

Volledig scherm
Een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers © AFP
Volledig scherm
Onderzoek bij één van de getroffen kerken © AFP