Volledig scherm
Een teek © Thinkstock

Recordjaar: RIVM verwacht half miljoen tekenbeten binnen twee maanden

Het aantal mensen dat wordt gebeten door een teek loopt al jaren op, en ook dit jaar worden er 'records' gebroken. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University verwachten dat er deze en volgende maand ruim een half miljoen mensen een tekenbeet oplopen. Dat is in twee maanden tijd de helft van het gemiddelde jaarlijkse aantal.

De instituten verwachten dit jaar een absoluut record in het totale aantal mensen dat wordt gebeten. Volgens het RIVM was er namelijk in de eerste vijf maanden van dit jaar al een stijging van 29 procent in het aantal mensen dat een beet meldde via de speciaal daarvoor in het leven geroepen site: tekenradar.nl.

De stijging is vooral het gevolg van het grote leefgebied dat teken hebben in Nederland. Ook is het seizoen waarin teken actief zijn langer geworden, doordat het eerder warm is in het voorjaar. Bovendien ziet het RIVM dat het aantal (wilde) dieren stijgt dat 'gastheer' is van de teek, waardoor teken meer eitjes kunnen leggen.

,,Het aantal teken is mede daardoor toegenomen, maar het aantal besmette teken is met 20 procent waarschijnlijk niet groter’’, zei Arnold van Vliet van de Wageningen University eerder tegen deze krant. Alle tussen 2006 en 2016 gevangen teken zijn alleen de eerste jaren geanalyseerd op de mate van besmetting.

,,Die cijfers zijn vrijwel gelijk bij de teken die ons zijn toegestuurd.’’ Wel zijn er grote regionale verschillen. In sommige gebieden zijn slechts enkele teken besmet, op andere plaatsen meer dan de helft.

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Tegenwoordig krijgen ongeveer 27.000 mensen per jaar deze ziekte; vier keer zoveel als twintig jaar geleden. Lyme kan onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

Het RIVM doet nu onderzoek naar testen die in Duitse laboratoria worden gebruikt, om te kijken of daarmee aan het begin van de behandeling voorspeld kan worden wie klachten zal houden. Dat zou het misschien mogelijk maken om langdurige klachten alsnog te voorkomen.

Blijven controleren

,,Als de temperatuur hoger is dan vijf graden kunnen teken al actief worden’’, aldus Van Vliet. Op plekken waar de temperatuur het hoogst oploopt, zoals het zuiden, midden en oosten van het land, is het oppassen geblazen. Maar geen paniek! Van Vliet: ,,Je moet er ontspannen mee omgaan en jezelf en kleding vooral goed nakijken.’’ 

Teken zitten vaak in struiken en hoog gras en stappen over als een mens of dier langsloopt. Voor mensen die deze zomer naar buiten gaan, is het belangrijk om te blijven controleren op tekenbeten, zegt ook het RIVM. Zelfs als mensen even in de tuin hebben gezeten, doen ze er goed aan hun huid te controleren.

Teken houden zich het liefst op in de liezen, knieholtes, oksels, achter de oren of tussen de billen. Als een teek is verwijderd, moet het wondje drie maanden in de gaten worden gehouden op tekenen van Lyme, zoals een rode kring rond de beet en griepachtige verschijnselen. Het RIVM vraagt mensen om melding te doen van tekenbeten en Lyme via tekenradar.nl.