Rechter: anti-pietactivisten mogen spreken in zaak tegen 'Blokkeer-Friezen'

VideoDe tegenstanders van Zwarte Piet die afgelopen november op de A7 werden tegengehouden door een menigte boze Friezen, mogen later dit jaar hun verhaal doen tijdens de rechtszaak. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden vanochtend besloten. De Friezen wilden dat de activisten niet aan het woord zouden komen.

De rechtszaak over de A7-blokkade op de dag van de landelijke sinterklaasintocht vorig jaar in Dokkum begon vanochtend onder grote publieke belangstelling. Van de 34 verdachten waren er tien aanwezig, daarnaast was er een aantal sympathisanten van de 'blokkeer-Friezen'. Zij demonstreerden met spandoeken. Een van de verdachten droeg klompen en een korte broek met het patroon van de Friese vlag erop.

Volledig scherm
Protest voor de rechtbank in Leeuwarden, als steun voor de blokkeer-Friezen © Anton Kappers

34 verdachten

In totaal worden 34 personen tussen de 20 en 60 jaar verdacht van het blokkeren van de A7 ter hoogte van Oudehaske op 18 november. Zij parkeerden hun auto's op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel.

Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. Jenny Douwes, die het gezicht werd van het protest tegen de anti-pietactivisten, wordt ook verdacht van opruiing. Zij zou een oproep tot de blokkade op Facebook hebben gezet. 

Agenten horen

De zaak ging vanochtend vooral over de onderzoekswensen van advocaat Tjalling van der Goot, die 33 verdachten bijstaat. Hij wil onder andere dat een agent wordt gehoord die voor de dag van de blokkering opdracht zou hebben gegeven om de Facebook-oproep te verwijderen. Zij gaf hieraan gehoor, dus de verdenking tegen haar moet vervallen, aldus de raadsman. Andere agenten moeten volgens de advocaat worden gehoord omdat zij de auto's enige tijd hebben laten staan, waardoor de blokkering onnodig lang heeft geduurd.

Al die onderzoekswensen werden toegekend. Maar het verzoek van de advocaat om de anti-pietactivisten niet te laten spreken bij de inhoudelijke behandeling van de zaak in oktober, werd verworpen. Van der Goot ziet hen niet als slachtoffer in de zaak, maar de rechter ziet dat anders.

  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’