Rechtbank legt celstraffen tot 10 jaar in proces rond aanslag op Telegraafgebouw
VIDEODe rechtbank in Amsterdam heeft maandag straffen opgelegd, uiteenlopend van een geldboete tot tien jaar cel, aan acht leden van een criminele bende, die een aanslag pleegde op het gebouw van De Telegraaf en zich daarnaast toelegde op autodiefstallen. De rechtbank sprak vier verdachten vrij voor betrokkenheid bij de aanslag. Justitie eiste eerder tot twaalf jaar cel tegen de groep veelal jonge Amsterdammers.
De hoogste straf kreeg hoofdverdachte Bilal el H. (27) opgelegd. Tegen hem was twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Zijn rechterhand Nabil D. (29) kreeg na een eis van 9 jaar 4,5 jaar celstraf. Ook moeten zij De Telegraaf ruim 200.000 euro schadevergoeding betalen.
Bij de aanslag op het gebouw van de krant op 26 juni 2018 werd met een gestolen bestelauto de pui van het kantoorgebouw aan de Basisweg in Amsterdam geramd. Daarna stak de bestuurder het voertuig in brand. Niemand raakte gewond. Wel was sprake van forse schade. De rechtbank noemde de aanslag maandag ‘een poging tot het beïnvloeden van de pers en een aanval op de persvrijheid’. ,,Hoewel de precieze achtergrond van de brandstichting niet uit het dossier blijkt, ziet de rechtbank de daad wel als een tegenactie van de georganiseerde criminaliteit gericht op De Telegraaf, een krant die al jaren regelmatig artikelen over de georganiseerde criminaliteit publiceert”, staat in de uitspraak.
Twee van de vier mannen die werden vrijgesproken van hun betrokkenheid bij de aanslag, krijgen wel een celstraf voor andere feiten. De een krijgt 3 maanden cel voor heling van de Audi, de ander 9 maanden cel voor deelname aan de criminele organisatie in het andere onderzoek, waarin hij naast de twee hoofdverdachten, als verdachte voorkwam.
Vluchtauto
De groep leverde ‘aan de lopende band’ snelle bolides – ‘chickies’ in hun codetaal – die bijvoorbeeld als vluchtauto zijn gebruikt bij de wilde schietpartij die de 17-jarige, onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi begin 2018 het leven kostte in een buurthuis op Amsterdam-Wittenburg. En ook bij de liquidatie van vader en zoon René en René van Doorn in april 2017 in Zoetermeer.
Vaak ging het om snelle, donkere BMW’s van enkele jaren oud die met professionele apparatuur werden meegenomen. Ze werden daarna ‘standaard’ voorzien van flesjes benzine en aanstekers zodat de gebruikers ze uiteindelijk in brand konden steken.
De groep leek ook een vluchtauto te willen leveren aan leden van de aan de veelvoudige liquidatieverdachte Ridouan Taghi gelieerde motorbende Caloh Wagoh. Die Seat zou gebruikt worden voor de aanslag op het kantoorpand waarin de redactie van Panorama is gevestigd, ook in juni 2018, op Amsterdam-Sloterdijk.
Bekijk al onze populairste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe penozevriend Ferry de Kok de paparazzo werd, die Grapperhaus in het nauw bracht
Voor de tweede keer brengt paparazzo Ferry de Kok met zijn foto's een minister van Justitie in het nauw. In zijn vorige leven was het juist andersom en zat het OM achter De Kok aan, die kind aan huis was bij topcriminelen als John Mieremet en Mink Kok. -
Piek coronagolf verder uit zicht, minste aantal besmettingen in 10 weken
Voor de vijfde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland. Het piekje van de zomergolf raakt steeds verder uit zicht. De coronaepidemie is terug op het niveau waar ze begin juni was. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
OM eist tot twaalf jaar cel voor dieven vluchtauto’s en plegers aanslag Telegraaf
Justitie eist tot twaalf jaar cel tegen de elf veelal jonge Amsterdammers die stelselmatig auto’s zouden hebben gestolen voor gebruik bij zware misdrijven zoals liquidaties. Zes van hen zouden ook ‘onmisbare schakels’ zijn geweest bij de aanslag op het gebouw van De Telegraaf op 26 juni 2018. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
-
column
Ik ben voor inclusie, maar ‘mensen die menstrueren’ gaat me te ver
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUM
Bouw dreigt te stagneren door tekort aan zand en grind vanwege laagwater
De bouw in Nederland dreigt te stagneren door een tekort aan bouwmaterialen. Door de lage waterstand in de grote rivieren kan er onvoldoende zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden.