Politievrijwilligers woedend om schrappen opleidingen
De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) is woest omdat er bij de politieacademie zowel in 2020 als in 2021 geen opleidingen zullen starten voor politievrijwilligers. Dat blijkt uit een brandbrief die de organisatie heeft gestuurd naar plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer.
Opnieuw laten ze ons in de kou staan
Vorige week ontving de LOPV het bericht dat er geen opleidingen komen voor politievrijwilligers die willen doorstromen van surveillant naar agent. Daarnaast komen er ook geen nieuwe opleidingen voor mensen die graag als politievrijwilliger aan de slag willen. ‘Terwijl in 2018 zou zijn toegezegd dat er zo snel mogelijk weer ruimte zou worden gecreëerd om nieuwe vrijwilligers op te leiden’, zo valt te lezen in de brief. LOPV-voorzitter Berndt Rif vindt dit onaanvaardbaar. ,,Dit kan niet. Al jarenlang beloven zowel de politie als de politiek dat er zo snel mogelijk ruimte komt om nieuwe vrijwilligers op te leiden. En opnieuw laten ze ons in de kou staan.”
Opleidingen aan de politieacademie worden opnieuw ontwikkeld als gevolg van de coronacrisis en daarbij krijgen de reguliere opleidingen voorrang. ,,Vrijwilligers worden op de tweede plaats gezet’’, stelt Rif, die er niet over uit kan. ,,Pas volgend jaar gaan ze kijken welke aanpassingen gedaan kunnen worden.”
Volgens Rif is er al een jarenlange vertraging opgelopen, waardoor de instroom van nieuwe vrijwilligers minimaal is. ,,De uitstroom daarentegen wordt alsmaar groter. Politievrijwilligers hebben hart voor het vak en willen doorgroeien. Als deze kans ze ontnomen wordt, dan zoeken ze hun heil ergens anders. Ze zijn het zat om aan het lijntje gehouden te worden en geloven de beloftes van de politie niet meer.”
Capaciteitsproblemen
Overal in het land kampt de politie met gaten in de bezetting. Vanwege de vergrijzing gaan veel politiemensen met pensioen. Politiebonden en justitieminister Grapperhaus rolden in april nog een aanvullend cao-akkoord uit om de capaciteitsproblemen bij de politie te lijf gaan. Zo werd aangekondigd dat het mogelijk werd politievrijwilligers tijdelijk als betaalde politiemedewerker in te zetten. Daardoor zijn ze meer uren inzetbaar.
Het werk van politievrijwilligers is belangrijk om de druk op betaalde collega’s te verminderen. Want door de inzet van de vrijwilligers bij bijvoorbeeld verkeerscontroles en als toezichthouder bij voetbalwedstrijden en andere grote evenementen, kunnen ‘betaalde’ agenten ander werk op straat blijven doen.
In zee gaan
De LOPV roept de politie op om de politieacademie niet meer het alleenrecht te geven tot het opleiden van de vrijwilligers. Er zouden genoeg andere partijen zijn die dit ook zouden kunnen.
Ook waarschuwt de organisatie dat ze vervolgstappen zullen nemen. ,,Als de politie niet wil luisteren en ons niet met respect behandelt dan is voor ons de keuze duidelijk”, aldus Rif. ,,We zullen de medewerking met de politie stopzetten en specialistische politievrijwilligers (zoals cyberspecialisten) aanraden om te kiezen voor andere organisatie, zoals defensie. Het is onze taak om de politievrijwilligers in bescherming te nemen en ze niet in zee te laten gaan met een onbetrouwbare partner.”
Korpschef Huyzer en de politieacademie hebben nog niet gereageerd op de brief.
Vrijwilligers hebben dezelfde rechten en plichten
Politievrijwilligers worden als volwaardige medewerkers gezien door de politie. Ze hebben dezelfde opleiding gevolgd als gewone politieagenten. Het merendeel mag een wapen dragen en ze weten hoe ze moeten reageren in noodsituaties. Een opleiding tot vrijwilliger duurt zo’n anderhalf jaar en de mensen die daarna de straat op gaan dragen hetzelfde uniform en dezelfde uitrusting als betaalde collega’s.
Overigens krijgen de vrijwilligers ook betaald: er is een vergoeding van iets meer dan 7 euro bruto per gewerkt uur en een vaste jaarvergoeding van ruim 166 euro. De functie is niet vrijblijvend: van vrijwilligers wordt geëist dat ze elk jaar minimaal 240 uur werken. Wel kunnen ze aangeven voor welke activiteiten ze graag ingezet willen worden. Vrijwilligers mogen echter niet meer dan 576 uur per jaar als agent werken.
Landelijk zijn er nu ongeveer 2700 politievrijwilligers, van wie zo’n 1800 geüniformeerd. De overige 900 werken in bureaufuncties, bijvoorbeeld administratief, facilitair of adviserend. Volgens de politie zijn vrijwilligers vaak mensen die al jong de droom hadden om bij de politie te werken, die willen bijdragen aan de veiligheid en over het algemeen bijzonder gemotiveerd zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Nieuw politieakkoord maakt versnelde instroom van agenten mogelijk
Politiebonden en justitieminister Grapperhaus willen met een aanvullend cao-akkoord de capaciteitsproblemen bij de politie te lijf gaan. Zo wordt de politieopleiding verkort en komen agenten sneller op straat. Voor oudere agenten is vroegpensioen mogelijk. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Tropische temperaturen op komst, maar in Spanje is het helemáál zweten geblazen
Morgen en overmorgen kan het kwik in een deel van Nederland oplopen tot tropische temperaturen van boven de 30 graden. Maar dat is nog niets bij de hitte in Spanje, waar het met meer dan 40 graden extreem warm wordt voor de tijd van het jaar. ‘We vrezen dat dit de ergste hittegolf in mei wordt van de afgelopen twintig jaar’, schrijven Spaanse media. -
Grapperhaus: Ik kan geen agenten tevoorschijn toveren
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zegt te willen kijken of hij taken kan ‘verlichten’ voor de politie, maar waarschuwt ook: ,,Ik kan geen agenten tevoorschijn toveren.’’
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUMmet video
6000 wachtenden voor je: de aloude volkstuin is weer hip
Het is schitterend weer om naar de volkstuin te gaan. Alleen, zie er maar eens eentje te bemachtigen. Er zijn nog duizenden wachtenden voor je. -
Bewolking belemmert waarschijnlijk zicht op maansverduistering
De kans dat we in Nederland maandagochtend iets te zien krijgen van de totale maansverduistering is klein vanwege bewolking. Maar ook bij opklaringen zal het natuurverschijnsel amper te zien zijn, meldt Weerplaza.