Politiemol krijgt 5 jaar cel, moet zo snel mogelijk worden opgepakt
Aspirant-rechercheur Mark M. - beter bekend als de politiemol - moet vijf jaar de cel in. De rechtbank noemt het 'smakeloos' dat M. jarenlang in politiesystemen neusde en informatie daaruit met criminelen deelde. Het OM eiste een maand geleden ook vijf jaar met onmiddellijke opsluiting.
Mark. M. wordt veroordeeld voor het lekken uit politiesystemen, omkoping, witwassen en computervredebreuk op grote schaal. Er is onvoldoende bewijs dat hij geld heeft aangenomen voor het delen van de informatie. Maar zeker is dat hij het deed voor 'beloften'. Dat bleek toen hij een undercoveragent hielp, 'als investering in een toekomstige relatie'. Samen met Mark S. uit Veldhoven waste M. 70.000 euro wit.
Mark M. was zelf niet bij de zaak aanwezig. Hij moet zo snel mogelijk worden opgepakt en worden vastgezet. Daarnaast bepaalde de rechtbank maandagmiddag dat M. tien jaar lang geen publieke functie mag hebben.
Meer veroordelingen
Van de medeverdachten was alleen Mark S. in de rechtbank in Den Bosch. Bij hem werden veel printjes gevonden van geheime documenten. Ook hij wordt schuldig geacht. Datzelfde geldt voor Berry S.. Zijn vingerafdrukken werden gevonden op een van de gelekte documenten.
Tom van H., die klant zou zijn bij M., is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Klant Jeffrey van der A. uit Geldrop is wel schuldig, zo bepaalde de rechter.
Twee jaar
De zaak liep ruim twee jaar. In september 2015 ging M. in de boeien nadat eerder bij een Oirschotse criminele garagist 4500 geheime documenten waren gevonden. Die hadden een digitale handtekening van M. Volgens de politie was hij al jarenlang aan het graven naar geheimen en verkocht die in abonnementsvorm: elke maand kregen criminelen een update. Daar zou hij ruim acht ton mee hebben verdiend. Een kwart miljoen lag bij een hennepboef uit Veldhoven, Mark S. Die zou als ‘makelaar’ de info hebben doorverkocht.
Officieren van justitie Willem Bos en Gerard Sta waren des duivels. ,,Hij heeft jarenlang schaamteloos karrenvrachten politiegeheimen verkwanseld. De gevolgen zijn niet te overzien. Hij gooide de waardigheid van de politie te grabbel en besodemieterde zijn collega’s. Een diender moet eerlijk en betrouwbaar zijn. Dat is de belangrijkste kernwaarde van de politie en het kost tienduizenden agenten geen enkele moeite.” Ze maken zich vooral zorgen omdat het gros van de info nooit is teruggevonden.
Hobby
De mol zelf ziet weinig fouts in zijn handelen. Hij keek als hobby, en deed collega’s een pleziertje omdat hij handiger was dan zij. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers ziet nergens hard bewijs dat hij geld heeft gekregen, en hij lachte de 28.521 bevragingen in het systeem weg. ,,Dat is op zich al een dagtaak, laat staan dat hij ze ook aan de man moet brengen en zijn eigen werk doen.” Dat de mol onterecht codes kreeg om rond te neuzen is ‘niet zijn probleem maar dat van de politie’.
Officier Bos zag wel omkoping, en tachtig mille onverklaarbare inkomsten. En: lukraak zoeken kan niet in de systemen, het moet altijd gericht, met een naam en een geboortedatum. En tussen de spullen van de mol lagen dergelijke lijsten met potentiële klanten.
Mol-makelaar Mark S. had al een jaar te pakken voor hennep; tijdens de doorzoeking bij zijn arrestatie vond de politie allerhande kweekspul. Twee mannen uit Geldrop en een inwoner uit Veldhoven zouden klant zijn en hoorden 8 maanden en tweemaal een jaar eisen.
Volg live
Onze verslaggever Max Steenberghe twittert tijdens de uitspraak live vanuit de rechtszaal.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
rechtszaak
Oud-politiechef die racisme aankaartte, eist baan terug: ‘Ik sliep met een mes onder mijn bed’
De ontslagen klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie blootlegde, wil haar baan terug. Anders eist ze een schadevergoeding van 300.000 euro. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Den Haag.
-
PREMIUMScherpenzeel
Politie gebeld omdat Oekraïners een kleurtje hebben
Ja lieve mensen, er zíjn Oekraïense vluchtelingen met een kleurtje. Heet ze welkom, zoals je ook die groep blonde zussen welkom heet in ons dorp. Daartoe roept burgemeester Wimar Jaeger van Scherpenzeel op. ‘Er lag een anoniem briefje in de bus: ‘Geen getto in Scherpenzeel’.’ -
PREMIUMmet video
6000 wachtenden voor je: de aloude volkstuin is weer hip
Het is schitterend weer om naar de volkstuin te gaan. Alleen, zie er maar eens eentje te bemachtigen. Er zijn nog duizenden wachtenden voor je. -
PREMIUMRechtszaak
Vergreep de klusjesman zich jaren aan zwakbegaafd kind? ‘Hij kreeg een rood hoofd toen ik binnenkwam’
Jarenlang kwam de 58-jarige C. de W. in Zwijndrecht bij een zwakbegaafde familie over de vloer als huisvriend. Hij voerde klusjes uit, verzorgde uitstapjes en gaf cadeautjes aan de verstandelijk beperkte dochter. Elke zaterdag schoof ook zijn eigen gezin aan tafel voor een gezamenlijk diner. Een traditie die in 2019 abrupt stopte toen het meisje een ‘geheim’ verklapte.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer