Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
reacties met videoHet kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart.
Uit het onderzoek onder zo'n 2000 burgers en boeren bleek dat bijna 60 procent van de Nederlanders en ruim 85 procent van de boeren een kloof tussen stad en platteland zegt te voelen. Soortgelijke percentages worden ook bereikt bij de ervaren kloof tussen de Randstad en de rest van het land. Ook blijkt uit de resultaten dat met name boeren totaal geen vertrouwen hebben in de landelijke politiek. Een overgrote meerderheid van de boeren en burgers vindt dat de politiek beter zou moeten luisteren naar de zorgen van het platteland.
Van der Wal (VVD) zegt de zorgen van de boeren te begrijpen. ,,We leggen heel veel op hun bordje en vragen veel van de sector.” De minister, die zelf buiten de Randstad woont, hoort in haar omgeving scepsis over bijvoorbeeld de Haagse stikstofplannen. ,,Ik merk en voel dat mensen het idee hebben: ze kunnen het daar wel bedenken, maar zo werkt het in de praktijk niet.”
Ik merk en voel dat mensen het idee hebben: ze kunnen het daar wel bedenken, maar zo werkt het in de praktijk niet
De plannen zijn wel nodig, aldus Van der Wal. Volgens haar moet de stikstofcrisis worden aangepakt, omdat het onder meer ten koste gaat van de woningmarkt en de Nederlandse concurrentiepositie. Wel benadrukt ze het belang van een leefbaar platteland. ,,Het verenigingsleven, het met elkaar doen, dat er een supermarkt en een bushalte is: dat is zó belangrijk.”
Kaag: resultaten boeken
Ook minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) sprak zich uit over het onderzoek. Wat haar betreft kan het wantrouwen van het platteland richting de politiek alleen worden weggenomen door ‘resultaten te boeken’ voor mensen. ,,Door verandering teweeg te brengen. Dat zijn trage processen, dat is niet van de ene op de andere dag bereikt. Maar dat is uiteindelijk wat weer vertrouwen zal herstellen.”
Ook op sociale media wordt vrijdag druk gediscussieerd over de enquêteresultaten. Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) noemt de tegenstelling tussen stad en platteland een ‘simplificatie’. ‘Er zijn veel kloven, maar deze is te plat’, schrijft ze.
Ook D66-fractieleider Jan Paternotte vindt: ‘We moeten onszelf geen schijntegenstelling aanpraten. Wel duidelijke opdracht aan de politiek: maak keuzes!’ En: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan dat ons scheidt’.
Minder zeuren
Boerenvoorman Bart Kemp (Agractie) stelt in reactie op Paternotte dat uit de onderzoeksresultaten wel duidelijk blijkt dat er een kloof is, ‘en op welke punten die ligt'. ,,Ik lees ook dat de meerderheid van de burgers vindt dat er minder gezeurd moet worden over de invloed van boeren op natuur en klimaat.. Dat is positief, doe er wat mee.”
Tenslotte Ruud Zanders, mede-oprichter van Kipster, het bedrijf dat voor onder meer supermarktketen Lidl klimaatneutrale eieren produceert. ‘Ik woon in Venray op het platteland en trek evenveel op met mensen die op het platteland als in een stad wonen’, schrijft Zanders. ‘Ik voel die kloof niet. Ja, er zijn verschillende denkwijzes, net zo goed óp het platteland als ín de stad…’
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMONDERZOEK/met video
Gapende kloof stad, platteland en politiek: vooral boeren zijn het vertrouwen kwijt
Nederland kampt met diepe verdeeldheid tussen (Rand)stad, platteland en de politiek. Vooral boeren lijken zich af te keren van andere groepen in de samenleving, blijkt uit uitgebreid onderzoek van deze site en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst. De kloof wordt dus diep gevoeld, maar er is ook hoop. -
PREMIUMColumn1
Dat hij die taart kreeg was een van de mooiste momenten van zijn leven, vooral omdat ik voor hém had gekozen
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Controle op treinkaartje blijft te vaak uit: ‘Conducteurs kiezen eieren voor hun geld’
Vakbond FNV Spoor slaat alarm omdat de conducteur op sommige trajecten amper meer lijkt te controleren op een vervoersbewijs. Deze zogeheten trefkans moet omhoog, omdat het risico op zwartrijden en agressie anders te hoog wordt.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Verwarde man beukt 9 keer met hoofd tegen muur van cel: politie aansprakelijk voor blijvende hersenschade
De politie is aansprakelijk voor de blijvende hersenschade die een man uit Oude Wetering in 2010 opliep na opsluiting in een politiecel. De man, die in verwarde toestand werd opgepakt, beukte meerdere malen met zijn hoofd tegen de muur en celdeur.Oude Wetering -
PREMIUMcolumn
Een verbod op TikTok lijkt de oplossing, maar samenwerken is beter
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.