Volledig scherm
De gevonden explosieven bij de inval in de Amsterdamse woning. © Politie Amsterdam

Politie vindt ‘pizzaschijf-explosieven’ voor plofkraak in Amsterdamse woning

In een woning in Amsterdam heeft de politie gisteren een grote hoeveelheid materialen in beslag genomen waarmee plofkraken kunnen worden gepleegd. De politie onderzoekt of deze ‘pizzaschijven’ in verband kunnen worden gebracht met de recente serie plofkraken in Amsterdam. 

In de woning zijn dertien ‘pizzaschijven’ aangetroffen, platte explosieven waarin explosief materiaal (flitspoeder) zit dat uit cobra’s is gehaald, die met een stok in een geldautomaat kunnen worden geschoven. Vijf schijven stonden op scherp; die zijn door de EOD tot ontploffing gebracht in het Westelijk Havengebied. Volgens de politie zit in een pizzaschijf-explosief 400 tot 500 gram flitspoeder en heeft het een enorm vernietigende kracht.

De inval in de woning gebeurde op verzoek van de Belgische autoriteiten. Daarbij zijn ook twee mannen van 35 en 56 jaar uit Amsterdam aangehouden. Er ging een langdurig onderzoek naar de 56-jarige verdachte aan vooraf. 

Daders vluchtten juichend

De recherche onderzoekt nog of de aangehouden verdachten en de aangetroffen materialen in verband kunnen worden gebracht met een serie plofkraken in Amsterdam. Bij een recente plofkraak in februari was op beelden te zien dat de daders juichend op een scooter wegreden. Tussen eind oktober 2018 en begin februari 2019 zijn twaalf pogingen gedaan om een plofkraak te plegen op een geldautomaat in de stad.