Politie verspreidt coldcasekalender onder gevangenen, dit jaar ook onder tbs’ers

VideoDe politie heeft voor het vierde jaar op een rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen. Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.

De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

,,We zijn blij dat de kalender elk jaar nieuwe tips oplevert, die ons helpen in onze zoektocht naar antwoorden”, zegt landelijk projectleider cold cases van de politie Art Garssen. Een aantal onbekende doden heeft een naam gekregen, wat volgens Garssen afsluiting kan bieden voor de nabestaanden. Zo is een man op Terschelling in 2019 na 66 jaar geïdentificeerd.

Dit jaar wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor het doodschieten van de 13-jarige Sedar Soares op 1 februari 2003 in Rotterdam. Hij gooide met vrienden sneeuwballen naar auto’s en werd vanuit een voorbijrijdende auto neergeschoten. Een andere zaak die op de kalender staat, is een vrouw die op 29 april 2007 overleed doordat iemand vanuit een auto een steen door haar autoruit gooide. De man van Gerrie van Erp-Kuringen verliest daardoor de macht over het stuur en botst tegen een boom, waardoor zijn vrouw overlijdt.

Volledig scherm
De nieuwe coldcasekalender. © Politie
  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.