Politie: ‘Sta demonstraties voorlopig niet meer toe’
De politie doet een dringend beroep op burgemeesters voorlopig geen demonstraties meer toe te staan, of tenminste heel strenge voorwaarden te stellen, zoals een klein aantal bezoekers. Dat moet voorkomen dat relschoppers de demonstraties kapen en de confrontatie zoeken met de politie, zoals afgelopen weekend gebeurde.
Delen per e-mail
Demonstreren is een grondrecht maar volgens plaatsvervangend politiechef en hoofd operatiën Willem Woelders moet er na de rellen van gisteren door de burgemeesters echt serieus gekeken worden of dat in deze coronacrisis nog steeds zo is. ,,Je kunt demonstraties ook tijdelijk verbieden, zeker als daarvoor een medische noodzaak is. Ik hoop echt dat burgemeesters daar serieus naar willen kijken. Die bijeenkomsten vragen een enorme politie-inzet waardoor we andere dingen niet kunnen doen, zoals het handhaven van de avondklok.”
Zondag liepen twee demonstraties in Amsterdam en Eindhoven enorm uit de hand. De rellen sloegen later over naar andere dorpen en steden. ,,Er waren ongetwijfeld mensen die oprecht wilden demonstreren. Maar wij zagen ook een grote groep die misbruik wilde maken van de gelegenheid. Zeker later op de avond waren er alleen nog groepen die heftig geweld tegen de politie gebruikten. Dat had niets meer te maken met demonstreren.”
De demonstraties in Amsterdam en Eindhoven waren overigens al door de burgemeesters verboden, maar de demonstranten kwamen toch. Volgens Woelders moet nu heel duidelijk worden gemaakt dat het nergens in het land kan. ,,Als je dat op voorhand helder hebt, dan kunnen wij daarop aan de voorkant beter anticiperen. Iedereen weet dan dat ze niet op massale bijeenkomsten mogen zijn. Dus wie toch afreist naar een plek, krijgt met de politie te maken. Daarmee kunnen we beter voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.”
Het voorkomt volgens Woelders ook dat agenten van hun taken moeten worden afgehaald. Zo konden er zondag veel minder agenten worden ingezet om de avondklok te handhaven. Ze moesten bijspringen in de brandhaarden om de orde te handhaven.
Op sociale media gaan diverse oproepen rond om maandagavond opnieuw te protesteren tegen de avondklok, onder meer in Amsterdam, Leeuwarden, Apeldoorn en Utrecht. De politie houdt alle oproepen in de gaten om in te schatten waar extra inzet nodig is. Facebook zegt de oproepen die aanzetten tot geweld te verwijderen.
Oproepen tot protest is geen strafbaar feit, maar oproepen tot geweld wel. De politie zegt toch alle berichten die rondgaan op sociale media te volgen, ook de berichten waarin niet expliciet wordt aangezet tot geweld.
Veel bezorgde inwoners willen de politie tippen over mogelijk op handen zijnde rellen. De politie wordt overspoeld met telefoontjes, maar de politie adviseert die meldingen via internet te doen. ,,Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben”, is het advies.
Klik in de interactieve kaart op de iconen voor de bijhorende artikelen...
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen relschoppers nog vast, onder wie 14-jarige
Afgelopen weekend zijn er vanwege de invoering van de avondklok rellen geweest in onder meer Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Urk. De schade is in verschillende steden aanzienlijk. Tientallen relschoppers zitten op dit moment nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit: ‘Er is veel beeldmateriaal.’ -
PREMIUM
Kees (32) verloor in één week zijn ouders aan corona: ‘Droom regelmatig dat ze er gewoon nog zijn’
Kees Onvlee (32) uit Bathmen, verloor in een week tijd zijn beide ouders Fenneke (62) en Peter (68) aan corona. Hij blikt nu, één jaar na de eerste officiële besmetting in Nederland, terug op een bizarre periode. -
PREMIUMColumn
Het openen van terrassen zou ruimte in steden geven, waar gewoon te weinig groen is
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMvideo
94 kilo, 1,86 meter lang en luistert naar de naam Jansen: Frank is dé gemiddelde Nederlander
Het zou je maar overkomen: in álles gemiddeld zijn. Een topprestatie zou je denken, maar verdient het wel een Nobelprijs om als ‘volstrekt gemiddeld’ betiteld te worden? Frank Jansen uit Wijchen is de ‘gelukkige’. -
Heitje voor karweitje werd twee jonge meisjes (8) in Coevorden fataal: ‘Het is verschrikkelijk’
Het verdriet in Coevorden (Drenthe) is groot na het overlijden van twee 8-jarige meisjes door een aanrijding met een auto dinsdag. De slachtoffers en een derde meisje wilden mogelijk aan het eind van de middag te voet een 80-kilometerweg oversteken toen het ongeluk gebeurde.
-
PREMIUM
Daniël (26) dronk wat biertjes na het werk, maar toen ging het mis: ‘Mensen werden door de hele auto geslingerd’
Het ging ‘gruwelijk hard’, zag een fietser die op de Laageindeweg in Kootwijkerbroek ingehaald werd door een auto, en even later getuige was van een nagenoeg frontale botsing tussen die auto en een tegenligger. De ravage was enorm na de knal. Vier inzittenden werden met vooral veel botbreuken afgevoerd naar ziekenhuizen. -
Alle lichaamsdelen Ichelle gevonden; familie kan zich richten op waardig afscheid
De familie van de vermoorde Ichelle van de Velde (29) kan eindelijk waardig afscheid van haar nemen. Het zoekteam van Stichting Signi Hulphonden vond zaterdag het laatste ontbrekende lichaamsdeel van de Oostburgse in het uitwateringskanaal tussen Sluis en Retranchement. -
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
Reizigers mogen niet de dupe worden van het rampjaar van NS. Topvrouw Marjan Rintel zegt dat treinkaartjes niet in prijs omhoog zullen gaan. Maar dan moet het kabinet wel meewerken en met voldoende geld over de brug komen, zegt ze erbij.