Volledig scherm
© ANP

Politie opent jacht op aanrander die onrust zaait onder jonge vrouwen in Leiden: ‘Hoge prioriteit’

De politie in Leiden trekt alles uit de kast om een aanrander die voor onrust zorgt in de stad in de kraag te vatten. Zo wordt er ’s nachts extra gesurveilleerd in de binnenstad. Daarnaast is er extra recherchecapaciteit vrijgemaakt en worden daar waar kan dna en camerabeelden verzameld. ‘De incidenten hebben een hoge prioriteit’.

De politie roept vrouwen die slachtoffer zijn geworden van aanranding of verkrachting en die nog geen aangifte hebben gedaan op om zich alsnog te melden. ,,Misschien dat jij over cruciale informatie beschikt die van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek waardoor de pakkans wordt vergroot.’’ 

Sinds begin vorige maand zijn er twee vrouwen aangerand en is een vrouw verkracht in het centrum van de stad. De laatste aanranding vond afgelopen dinsdagnacht plaats. Een 24-jarige vrouw deed aangifte nadat zij die nacht rond 03.00 uur door een onbekende man werd aangerand. Op Twitter meldt de politie dat Leidse agenten nauw samenwerken met gemeente en studentenverenigingen.

De politie is nog op zoek naar een dader. Agenten zoeken een licht getinte man van tussen de 18 en 25 jaar oud. Hij is tussen de 1.75 en 1.80 meter lang en heeft kort donker haar. 

WhatsApp

De aanrandingen en verkrachting in de binnenstad zorgen voor veel onrust onder Leidse vrouwen. De vele studentenverenigingen in de stad werken samen om vrouwen zo veilig mogelijk thuis te laten komen: er wordt aangeraden samen te fietsen, je livelocatie te delen via WhatsApp of te bellen met iemand terwijl je fietst. Een oproep voor meer blauw op straat, gericht aan burgemeester Lenferink, is al honderden keren gedeeld.

De politie merkt dat de drempel om aangifte te doen hoog ligt omdat slachtoffers zich bijvoorbeeld schamen voor het incident of het idee hebben dat er toch niets met de aangifte gebeurt. ,,De politie geeft het advies áltijd aangifte te doen. Misschien dat jij over cruciale informatie beschikt die van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek waardoor de pakkans wordt vergroot.’’ Eerder konden agenten doordat er wel aangifte was gedaan twee personen aanhouden op verdenking van een zedenmisdrijf in de Leidse omgeving. Het ging toen om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim. Zij zitten allebei nog vast. 

 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief

  Gesprek Rutte en gedupeer­den toeslagen­af­fai­re: ouders voorzich­tig positief

  Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwamen om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden: ,,Eerst zien, dan geloven.’’
 3. Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Amerikadeskundige Victor Vlam en acteur/regisseur Marcel Hensema zijn 21 januari te gast in De Ochtend Show to go. Victor schuift aan om ons alles te vertellen over het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat morgen de laatste fase ingaat en de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Marcel Hensema komt vertellen over zijn theatervoorstelling ‘In de Hens’, de film ‘Goud’ die draait op het IFFR Rotterdam en de nieuwe serie ‘Hollandse Hoop’ op BNNVara.