Volledig scherm
De gezochte TBS’er. © Politie

Politie deelt foto van uit Pompekliniek ontsnapte TBS’er

De politie heeft gegevens en foto’s verspreid van de TBS’er die afgelopen vrijdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen. Het gaat om de 40-jarige Ronald van Zwam uit Harskamp die meerdere keren ontucht pleegde met minderjarigen.

Van Zwam onttrok zich vrijdag rond 14.30 uur in Nijmegen aan zijn begeleider tijdens een begeleid fietsverlof. De man is in 2014 veroordeeld tot TBS met dwangverpleging voor een paar zedendelicten in Breda, Middelbeers en Eindhoven. Hij zocht via internet contact met minderjarigen. Dit resulteerde in ontmoetingen en in twee van die gevallen ook ontucht. 

Politieteam

Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is bezig de man op te sporen. Daar wordt nu dus de hulp van iedereen in het land bij gezocht.

Recent namen ook al twee tbs’ers van de Pompekliniek de benen. Begin september ontsnapte een man via een raampje van de kliniek. Hij werd twee uur later opgepakt bij zijn vriendin in Groesbeek. Op 13 september ging een tbs’er er op de fiets vandoor. Ook hij was met begeleid verlof. Hij werd nog gezien in Gennep, maar werd later opgepakt op een camping in Zeeland.

Maatregelen

Klinieken in Nederland hebben inmiddels extra maatregelen genomen om ontsnappingen te voorkomen. De Pompekliniek werkt vanaf woensdag met dubbele beveiliging tijdens verlof. In verschillende klinieken start vanaf december ook een proef met enkelbanden, die proef was echter al eerder aangekondigd. 

Verlof is een essentieel onderdeel van de tbs-maatregel. Met een verlof wordt gekeken of een tbs’er vrijheden aankan. Per jaar zijn er ongeveer 50.000 verlofbewegingen op grofweg 1300 tbs’ers. Een tbs’er begint met begeleid verlof en krijgt langzaam steeds meer vrijheden. Meestal gaat dat goed. Ontsnappingen zijn zeldzaam, wel komt het voor dat een tbs’er tijdens een verlof de benen neemt of te laat terug is in de kliniek. 

 1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

  Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

  De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
 2. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 3. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.