Volledig scherm
Klaas Otto © ANP

Politie arresteert Klaas Otto vier dagen na vrijlating

Klaas Otto, oprichter en oud-'generaal' van motorclub No Surrender, is vanochtend vroeg door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. Volgens getuigen en zijn advocaat Eric Thomas is de 49-jarige Otto rond kwart over zeven opgepakt in zijn woonwagen in Bergen op Zoom. Ook zijn rechterhand Janus de V. is aangehouden. Klaas Otto was pas sinds maandag op vrije voeten.

De rechtbank van Breda schorste zijn voorlopige hechtenis onder strenge voorwaarden. Volgens justitie heeft Otto zich daar niet aan gehouden. Zo mocht hij geen contact opnemen met de mensen die aangifte tegen hem deden of met hem getuigen.

Waarom Otto opnieuw is vastgezet, is niet bekend. De politie bevestigt de actie maar geeft er nog geen toelichting op. Het kan zijn dat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft overtreden of dat sprake is van een nieuwe verdenking.

Advocaat Louis de Leon van Klaas Otto was officieel nog niet op de hoogte van de arrestatie, maar reageert verontwaardigd op het machtsvertoon van de politie. ,,Ze hadden ook gewoon aan kunnen bellen'', zei hij.

De voormalig voorman van de motorclub wordt verdacht van witwassen en afpersing van enkele zakenpartners voor onder meer veel geld, auto's en een speedboot. Dat gebeurde volgens het Openbaar Ministerie met zo veel dreiging en geweld dat getuigen bang zijn te verklaren en degenen die dat wel deden, vrezen voor hun leven.

Familie

Vanochtend vroeg stormde een arrestatieteam het woonwagenkamp van Bergen op Zoom op en sloeg Otto, die zich niet verzette, in de boeien. Zijn familie toonde zich vanochtend verontwaardigd over de politieactie. ,,We schrokken ons dood'', aldus een dochter van Klaas Otto. „De politie heeft mijn vader vaker gearresteerd, maar dan belden ze altijd keurig aan en ging mijn vader keurig mee. Waarom moest het nu met een arrestatieteam? Ze zijn met een gepantserde wagen naar binnen gereden. Het hele raam ligt eruit. We dachten dat het om een terroristische actie ging.''

Volgens de politie was de actie van te arrestatieteam onder meer noodzakelijk vanwege de veiligheid van het eigen personeel. No Surrender ligt al geruime tijd in het vizier van justitie en hangt een verbod boven het hoofd.