Pesterijen op school nemen af
PollJongens worden op de basisschool vaker gepest dan meisjes. Op de middelbare school is er geen verschil meer tussen hoe vaak jongens of meisjes het slachtoffer worden van pesten. Opvallend is dat internetpesten – pesten via sociale media of appjes – niet stijgt. Wel komt dat na pesten op schoolplein of in de klas het vaakst voor.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het kabinet vandaag, bij de start van de Week Tegen Pesten, naar de Tweede Kamer stuurt. Gemiddeld worden nu in elke klas één of twee kinderen gepest. Het aantal kinderen dat in het voortgezet onderwijs wordt gepest is afgenomen. Op de basisschool blijkt het percentage gepeste kinderen gelijk.
Sinds er in 2012 een aantal zelfdodingen door pesten in het nieuws kwam, kwam het als groot maatschappelijk probleem op de agenda terecht. In maart 2013 werd een landelijke aanpak gelanceerd om dat tegen te gaan. Er kwam een wet die sociale veiligheid op school regelt en scholen werden verplicht een aanspreekpunt aan te stellen voor ouders en leerlingen die met pesten te maken krijgen.
Poll
Pesten is niet uit te roeien
-
Eens (72%)
-
Oneens (28%)
Pestkoppen teruggedrongen
Nu blijkt dat dit vruchten afwerpt. Op middelbare scholen is het aantal pestkoppen verder teruggedrongen. Werd daar in 2014 nog 11 procent gepest en in 2016 8 procent, nu is dat gedaald naar 5 procent. Op de basisschool blijft het pestgedrag gelijk. Nu heeft 10 procent van de leerlingen minimaal één keer per maand te maken met pesten. In 2014 was dat nog 14 procent en in 2016 11 procent. Van de jongens zegt 11 procent te worden gepest, tegen 9 procent van de meisjes. In 2016 was het verschil tussen jongens en meisjes ‘niet significant’.
Het gepest gebeurt op school nog altijd vooral recht in het gezicht van de kinderen. Van de basisschoolleerlingen zegt 66 procent op die manier getreiterd te worden; op het voortgezet onderwijs is dat 47 procent. Daarna wordt het vaakst gepest via internet (8 procent basisschool, 20 procent middelbare school). Dan gaat het om getreiter via Facebook, WhatsApp of e-mail.
Dat dit percentage nauwelijks is gestegen terwijl kinderen wel meer online zijn, komt volgens verantwoordelijk minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs door de aandacht die er voor cyberpesten is. ,,Jongeren weten nu hoe ze daarmee om moeten gaan. Dat je iets dat je eenmaal hebt verstuurd, niet meer terug kunt halen.”
Pesten via telefoon
Pesten via telefoongesprekken (3 procent basisschool, 15 procent middelbare school) of door het schrijven van briefjes is een stuk minder populair (3 procent basisschool, 6 procent middelbare school), blijkt uit de tweejaarlijkse studie onder 9.371 basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) en 10.493 scholieren. Vóór 2014 werden scholieren niet gevraagd naar hun ervaringen met pesten.
Ieder kind dat gepest wordt, is er één te veel.
,,Ieder kind dat gepest wordt, is er één te veel”, zegt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. ,,We moeten onverminderd alert zijn, zorgen dat kinderen er gewoon bij horen en niet buitengesloten worden.” Slob gelooft niet dat pesten helemaal uitgebannen kan worden. ,,In een wereld waar de gebrokenheid op allerlei manieren zichtbaar is, zeg ik met mijn christelijke achtergrond, denk ik niet dat het ooit tot nul zal komen. Al moet dat wel onze inzet zijn. We zijn op de goede weg.”
In mei bleek nog uit wetenschappelijk onderzoek van zeven antipestprogramma’s dat drie trainingen – waaronder de populairste – er niet in slagen getreiter binnen een jaar tegen te gaan. Slob: ,,Als een methode niet-effectief is, ga ik er vanuit dat scholen die informatie niet achteloos terzijde schuiven.”
In het kader van de week tegen pesten heeft zangeres Joyce Rising het liedje 'proud to be me' geschreven. Sanne uit Hagenstein is zelf gepest en schittert nu in de videoclip. Kijk hieronder de beelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Glutenvrij uit eten? Twee derde restaurants informeert gasten verkeerd, honderden boetes van NVWA
400.000 Nederlanders met een voedselallergie lopen gevaar nu ruim de helft van de horeca, winkeliers en supermarkten niet goed vermeldt of gerechten allergenen en gluten bevatten. Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van ruim vijfduizend inspecties. -
Mogelijk komen meer moorden aan het licht dankzij nieuwe kansen voor forensisch artsen
In de toekomst komen er mogelijk meer moorden aan het licht dankzij een proef van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Forensisch artsen krijgen hierbij meer mogelijkheden om sterfgevallen uitgebreid te onderzoeken door de hulp van twee ziekenhuizen in te schakelen als de doodsoorzaak onduidelijk blijft. Dat is van belang ‘voor de nabestaanden, justitie en de gezondheidszorg’, aldus de NFI. -
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden. -
Met video
De moordenaar van Els Borst blijft nog minimaal twee jaar in tbs: ‘Behandeling nog lang niet klaar’
Dat zielige hoopje mens dat totale onzin zat uit te kramen. Toen Bart van U., moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, ooit voor het eerst voor de rechter verscheen, leek hij totaal de weg kwijt, ontoerekeningsvatbaar. Toch kreeg hij uiteindelijk acht jaar cel en tbs. In dat laatste regime zit hij nu twee jaar en moest de rechter vandaag besluiten of daar minimaal twee jaar bij zou komen. De rechtbank besloot daar net toe: ‘De behandeling is nog lang niet klaar'. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Eerste liefde was gelijk ware liefde voor Hainz en Minie: nu zijn ze 60 jaar getrouwd
Een telefoontje waarin hij Minie Keemers uitnodigde voor een toneelavond. Daarmee legde Hainz Wentrup in 1956 de basis legde voor hun diamanten huwelijk. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.