Pegida-voorman belaagd bij actie rondom Al Fourqaan-Moskee in Eindhoven

video + updateEen flyer-actie van anti-islam-organisatie Pegida in Eindhoven heeft vanmiddag niet lang geduurd. Nadat voorman Edwin Wagensveld werd belaagd door enkele groepjes jongeren werd hij vliegensvlug door de politie afgevoerd. Wagensveld kreeg enkele klappen.

Pegida kwam met een man of tien naar de omgeving van de Al Fourqaan-moskee in het stadsdeel Woensel. Hier liep het op 26 mei volledig uit de hand. Toen stonden de politie en honderden moslimjongeren tegenover elkaar bij de Eindhovense moskee, waarnaar een groepje Pegida-demonstranten onderweg was. 

Jorritsma

Pegida deelde vandaag flyers uit en riep enkele leuzen over de Eindhovense burgemeester John Jorritsma. Hij verbood de afgelopen weken meerdere malen een actie van de groep. Groepjes jongeren verzamelden zich ondertussen ook op de locatie.

Rond 15.00 uur, toen een buurtbewoonster en een Pegida-aanhanger het met elkaar aan de stok kregen, sloeg de vlam in de pan. Meerdere personen gingen met elkaar op de vuist. Pegida-voorman Edwin Wagensveld kreeg ook klappen. Hij wist te ontkomen en werd zo snel mogelijk met loeiende sirenes afgevoerd. Daarna bleef de sfeer grimmig.

De andere Pegida-sympathisanten zijn op eigen gelegenheid vertrokken. Of er aanhoudingen zijn verricht, is nog niet duidelijk.

Duivels dilemma

Burgemeester Jorritsma gaf eerder deze week toestemming aan de anti-islambeweging om te demonstreren op het Stadhuisplein. Hiermee nam Pegida geen genoegen. Jorritsma noemde de ontstane situatie bij televisieprogramma PAUW een ‘duivels dilemma’. ,,Ik moet het recht om te mogen demonstreren, faciliteren. Maar de wanordelijkheden die dan ontstaan kan ik niet verantwoorden aan mijn stad. Het gebeurt wel in een woonwijk met gezinnen met kinderen.”

Volledig scherm
Een flyer-actie van Pegida in Eindhoven. © Bert Jansen
Volledig scherm
Een flyer-actie van Pegida in Eindhoven. © Bert Jansen
  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.